IepenUP met maatschappijkritisch millenniumcabaret

26 sep 2018 - 23:16

Confronterend. De bezoekers van IepenUP Live die de moeite hadden genomen om naar De Backstage in Neushoorn in Leeuwarden te komen, konden dit keer niet meepraten over wereldse zaken die gewoonweg worden besproken. Woensdag was er een voorstelling van theatergezelschap Hoofdletter 3.

Foto: Omrop Fryslân

Millenniumcabaret wat de maatschappij met liedjes, gedichten en persoonlijke verhalen in de blender gooit, om het publiek zijn maatschappijkritische visie op de wereld voor te houden. En dat alles in de ambiance van een jongerencentrum.

Met de landelijk bekroonde voorstelling 'Dek Jij De Lading Even' nam het gezelschap voorlopig afscheid van de Nederlandse theaters. "Je wordt omringd door idioten en de grootste idioot, die woont in mijn eigen hoofd", was de boodschap die Gerson Main, Charley Ranzijn en Nicole Kaandorp de toeschouwers met klam, maar ook met zelfspot voorhielden. "Wat is het lekker om met een mond vol genderneutrale worst van de Hema Theo Hiddema belachelijk te maken."

Foto: Omrop Fryslân

Een solo-optreden van Meindert Talma met zijn tragisch-komische nummers tijdens de pauze van de voorstelling kreeg terecht de waardering, die de van oorsprong Friese zanger verdient.

Homoseksualiteit en de kerk

Woensdag 3 oktober kan er weer volop worden gediscussieerd worden bij IepenUP Live. Onder de naam 'God loves fags' staat het onderwerp homoseksualiteit in de kerk centraal. Onder andere journalist Botte Jellema zal dan de confrontatie met oud-Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) aangaan.

IepenUP is, net als bij voormalige gasten Inna Shevchenko en Theo Hiddema, verplicht om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Dit door Dibi's uitspraken over de Islam en zijn eigen homoseksualiteit.

Trefwoorden: 
IepenUP Hoofdletter 3
(Advertentie)
(Advertentie)