Nieuwe bestemming voormalige gemeentehuizen: van zorgcentrum tot museum

Trouwen, aangifte doen van de geboorte van je kind of een paspoort aanvragen, dat zijn de zaken die je in een gemeentehuis regelt. Door herindelingen afgelopen jaren staan veel gemeentehuizen leeg. Omdat het karakteristieke gebouwen zijn met veel geschiedenis verdienen deze gebouwen een tweede leven.
Nieuwe bestemming voor oude gemeentehuizen

Zorgcentrum

De gemeente Het Bildt is begin dit jaar in de gemeente Waadhoeke opgegaan en daarmee is Franeker de thuisbasis voor gemeentelijke zaken. Het gemeentehuis in Sint-Annaparochie kwam daardoor leeg te staan. Het liep niet storm met potentiële kopers en de inwoners waren bang dat het tegen de vlakte zou gaan. Huisartsenpraktijk Bögels en Impuls Fysiotherapie hebben het gebouw uiteindelijk gered. Voor het symbolische bedrag van 1 euro hebben ze het gekocht om een zorgcentrum in te vestigen. Na een paar maanden intensief verbouwen, waarbij de oude kantoorruimtes tot spreek- en behandelkamers zijn veranderd, zit sinds september de huisartsenpraktijk in het oude en de fysio in het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis.
Nieuwe bestemming voor oude gemeentehuizen

Museum

Het stadhuis van Hindeloopen heeft als raadhuis gefunctioneerd van 1684 tot 1919. In dat laatste jaar verhuisde het raadhuis naar een groter onderkomen in de stad. Het oude raadhuis kwam leeg te staan. "De gemeente had een probleem, wat doen we ermee?", vertelt conservator Maurice Wery. Maar precies op dat moment klopte een verzamelaar van schilderskunst afkomstig uit Hindeloopen aan. Het was Hidde Nijland en die zei: "Ik heb een prachtige verzameling. Willen jullie die hebben? Dat mag, maar dan moet het werk in het oude raadhuis worden tentoongesteld én moet het voor publiek toegankelijk zijn." Sinds toen, 1919, heeft Hindeloopen een museum aan uit het dorp afkomstige schilderkunst en cultuur van Hindeloopen gewijd. Er zijn nog maar een paar items van het raadhuis uit die tijd, die momenteel nog te zien zijn.
Nieuwe bestemming voor oude gemeentehuizen

Wonen in een gemeentehuis

In 1984 was er een grote herindeling van de gemeenten in Fryslân en kwam het gemeentehuis in Ternaard leeg te staan. Daarna is het verbouwd en als woning gebruikt. Het gebouw bestaat nu uit drie onderdelen. Het bovenste gedeelte is van Piet (Pieter) en Tyne Bos. Ze verhuren het zo nu en dan aan anderen. Op de tweede etage wonen Hans en Sonja van Doorm. Henk en Anne Bos wonen in het onderste deel. Ze hebben hun deel te koop staan, maar wonen er nog wel.