Onderwijskoepel Gearhing geeft 32 leerkrachten vaste baan

26 sep 2018 - 19:38

Onderwijskoepel Gearhing heeft 32 leerkrachten een vast contract gegeven. Er is geld over, omdat er minder directeuren in dienst zijn en omdat de koepel meer geld van het ministerie heeft gekregen. Sinds 2012 werken er maar zeven in plaats van 25 directeuren bij de koepel. Dat levert jaarlijks 800.000 een besparing van euro op. Dat geld wordt nu gebruikt om flexwerkers een vaste baan aan te bieden.

Bij Onderwijskoepel Gearhing zijn 25 basisscholen aangesloten. Alle scholen bevinden zich in de gemeentes Súdwest-Fryslân, Waadhoeke, Leeuwarden en DE Fryske Marren. Ruim 230 leerkrachten verzorgen het onderwijs van bijna 2000 leerlingen. Zij werken in onderwijsteams die veel verantwoordelijkheid dragen, waardoor er minder directeuren nodig zijn.

Andere onderwijsinstanties hebben kritiek op de werkwijze. Volgens Alex Peltekian van het college van bestuur van Gearhing bewijst het aanbieden van vaste contracten het tegendeel. Zij besteden het geld liever aan goed onderwijs, dan aan directeuren.

De maatregel zorgt ervoor dat er veel minder stress bij de juffen en meesters is, zegt juf Marije Bootsma. Zij is een van de leerkrachten die nu een vast contract heeft. Het is volgens haar ook voor de kinderen en hun ouders veel beter, dat er niet elk jaar een nieuwe leerkracht voor de klas staat.

(Advertentie)
(Advertentie)