Flaeijelfeest zoekt nieuwe locatie in Nieuwehorne

26 sep 2018 - 12:58

Het Flaeijelfeest in Nieuwehorne zoekt een nieuwe locatie om het jaarlijkse feest met oude ambachten, stoommachines, oude trekkers en het oude boerenwerk te houden.

Flaeijelfeest zoekt nieuwe locatie in Nieuwehorne

Al 42 jaar wordt het feest gehouden op het landgoed De Horne. Daar komen in drie dagen tijd zo'n 25.000 tot 30.000 bezoekers. De logistiek is een steeds groter probleem, want op dit terrein lopen de bezoekers en het bevoorradingsverkeer elkaar in de weg. "Het loopt helemaal vast", zegt voorzitter Harry Sikkema.

De organisatie heeft al een alternatieve plek op het oog. In de buurt van de bestaande plek op de hoek van de Buitenweg en de Sevenaerpad. Dat is zo'n drie hectare groter.

De organisatie van het Flaeijelfeest heeft al gesproken met de eigenaar van deze locatie, hij is bereid om mee te werken. Maar om de komst van het Flaeijelfeest mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden door de gemeente. De gesprekken daarover zijn al in gang gezet. Woordvoerder Annie Stelma hoopt dan ook dat de verhuizing komend jaar al een feit kan zijn. "Er is draagvlak voor bij de omwonenden en de vrijwilligers."

Foto: Omrop Fryslân, Geert van Tuinen

Geschiedenis

In 1976 begon huisarts Pelikaan in Nieuwehorne met een demonstratie van een dorsmachine. Elk jaar werd dit groter en het begon een echt evenement te worden. In de jaren '90 kwamen er verschillende commissies bij, die allemaal verschillende onderdelen introduceerden.

Foto: flaeijel.frl

Flaeijelfeest dit jaar

De 42 editie van het Flaeijelfeest begint donderdag. Als eerste zijn er donderdag en vrijdag in de feesttent optredens van verschillende bands en artiesten. Maar de grote dag is zaterdag. Dan is 's morgens de boerenoptocht; 's middags is op het evenemententerrein bijvoorbeeld het FK Zeismaaien, ringsteken om de zilveren flaeijel, demonstraties met paarden, stoommachines en oude trekkers.

Op het terrein wordt een volledige dorpsstraat nagebouwd, met bijvoorbeeld een oude bakkerij, een café, een smederij, een melkfabriek, een dorpsschool, een boerenleenbank, een drukkerij en een dokterspraktijk.

Omrop Fryslân doet zaterdagmiddag uitgebreid verslag van het Flaeijelfeest in Sneon yn Fryslan, van één tot zes op radio en TV.

Trefwoorden: 
Flaeijelfeest Nieuwehorne
(Advertentie)
(Advertentie)