K-popster Somi onder de indruk van Fryslân

25 sep 2018 - 20:45

Fryslân heeft deze week een beroemde Koreaanse popster op bezoek. Het gaat om de 17-jarige artiest Somi. Met bijna 2,5 miljoen volgers op Instagram is zij een van de meest populaire K-popartiesten in eigen land, maar ook ver daarbuiten. Het bezoek van Somi, die geboren is als Ennik Somi Douma, is ook voor haarzelf bijzonder. Haar opa is namelijk geboren in Fryslân en dus keert de K-popster in Leeuwarden terug naar haar roots. Omrop Fryslân had maandag een exclusief interview met haar.

Somi de reis nei Fryslân

Hoe was de reis naar Fryslân?

"Mijn reis begon in Amsterdam, waar ik onder andere ook de grachten heb gezien. Pas daarna ben ik naar Fryslân toegekomen. Onderweg kon ik mooi de omgeving bekijken. Alles is hier zo mooi en prachtig."

Ben je ook nog dieren tegengekomen?

"Ja, ik zag schapen! Ik kon het eerst niet goed zien, omdat mijn ogen niet zo goed zijn. Ik vraag nog aan onze vader, wat is dat daar? Het leken wel witte pluizenbollen die bewogen, maar onze vader legde al snel uit dat het schapen waren. Zo cool!"

Somi oer har k-popstjer libben

Hoe is het om zo'n grote k-popster te zijn?

"Het is erg zwaar, maar er zijn veel mooie momenten. Ik houd ervan om te zingen en op te treden voor mijn fans. Iedere keer wanneer ik op het podium sta, is het een onvergetelijk moment. Ik houd gewoon van de interactie met mijn fans, en met hen een leuke tijd te hebben. Dus het is eigenlijk een zegen voor mij dat ik dit mag doen. Maar het is ook het hard werken. Het trainen, zingen en dansen is zwaar. Maar verder is het erg leuk. Ik ben slechts zeventien, maar ik doe dit nu al zes jaar lang. Het was altijd mijn droom om te zingen voor mensen, dus ik ben erg blij dat ik dit kan doen."

Wat maakt k-pop zo aantrekkelijk?

"Ik denk dat het de unieke klank is die het verschil maakt met andere muziek. Het heeft meer 'beat' en 'trap'. En de optredens die erbij horen: je zingt en danst tegelijk. Ik denk dat dat de charme is van k-pop. Het wordt ook steeds groter en groter in Europa en daar ben ik natuurlijk erg blij mee. Niet zo lang geleden was ik in Berlijn voor een optreden en daarvoor ook nog in Parijs. Ik vind het erg mooi om voor mijn Europese fans op te treden, dus ik vind het erg mooi dat de muziek steeds groter wordt hier."

Somi oer har Fryske roots

Is dit je eerste keer in Nederland en Fryslân?

"Nee, het is mijn tweede keer. Ik was in 2012 ook in Fryslân, voordat ik begon met dansen en zingen. Ik vind het geweldig om terug te zijn. Het voelt hier als thuis."

Waardoor voel je je thuis in Nederland?

"De kaas en de bitterballen. Ik weet niet, het voelt gewoon als thuis. Hoe het ruikt, de mensen en alles. Het voelt zo welkom. Daar ben ik erg blij mee."

Maar je hebt toch ook Fries bloed?

"Ja, dat klopt. Daar ben ik erg trots op. Ik heb veel sportieve voorouders. Zij deden allemaal aan sport en waren daar erg goed in. Misschien is dat ook waarom mijn vader en ik erg actief zijn. Ik denk dat dit een Friese eigenschap is. Mijn opa was een zeer bekwaam duiker. En mijn vader en ik kunnen erg goed zwemmen. Mijn opa komt oorspronkelijk uit Heerenveen. Ik ben in 2012 ook bij zijn oude huis geweest. Dat was wel een bijzonder moment."

Somi en har Fryske tas

Had je ook een Friese tas?

"Ja. Die is handgemaakt voor deze reis. Er staat een Friese vlag op en de namen van mijn zus en mij. Hij is oranje aan de binnenkant, erg mooi. Mijn vader heeft er ook een. Het is een ander ontwerp, maar hij is ook erg cool. Veel mensen waren al naar mijn tas aan het kijken en ik dacht: 'yeah!'."

Somi oer har ferskate nasjonaliteiten

Wat vind je moeder van jouw nationaliteiten?

"Ze vindt het geweldig. Ze is erg trots dat ik drie nationaliteiten heb. Voor mij voelt het ook erg speciaal om zo'n achtergrond te hebben. Ik houd ervan om een beetje anders te zijn."

Hoe komen jouw verschillende nationaliteiten tot uiting?

"Ik denk dat ik drie persoonlijkheden heb. Ik heb een Nederlands deel, een Canadees deel en een Koreaans deel in mij. Mijn Koreaanse deel is dat ik op een aantal momenten erg realistisch en streng ben. Alles is dan erg berekenend. Het Canadese deel van mij is zo van: 'Let's have some fun and just go with the flow.' En het Nederlandse deel van mij is dat ik van bitterballen en Goudse kaas houd, haha. Hoe ouder, hoe beter! En mijn Friese deel is dat ik erg goed ben in sporten. Ik heb acht jaar lang aan taekwondo gedaan en ik was daar erg goed in. Ik houd er gewoon van om te sporten!

Wat docht Somi noch mear yn Fryslân

Wat staat er nog op de planning?

"Dinsdag ga ik veel dingen zien. Ik ga bijvoorbeeld varen over de grachten. En ik ben gek op supermarkt Albert Heijn. Dat was geweldig. We hebben supermarkten in Korea, maar niet zoals de Albert Heijn, dus dat is wel wat ik mooi vind aan Nederland."

Trefwoorden: 
K-pop Somi Douma
(Advertentie)
(Advertentie)