Gemeente laat straling meten bij elektriciteitsstation in Wolvega

25 sep 2018 - 13:36

De gemeente Weststellingwerf zal de straling meten bij een elektriciteitsstation van Liander aan de Haulerweg in Wolvega. Wethouder Hanneke Zonderland heeft dat maandagavond tijdens de raadsvergadering toegezegd. Daarmee voorkwam ze dat de raad een besluit over uitbreiding van het station zou uitstellen.

Elektrisiteit - Foto: ANP

VVD-raadslid Aukje Kroondijk pleitte maandagavond voor uitstel. Ze vreest dat mensen gezondheidsproblemen krijgen en wil eerst meer informatie van de verantwoordelijke staatssecretaris. Het leek erop dat andere partijen haar steunden.

De VVD was desondanks bereid de motie over uitstel van de bouw van tafel te halen, wanneer Liander eerst een nulmeting uitvoert en daarna elk halfjaar metingen doet. De wethouder zei dat er meteen bij het begin van de bouw wordt gemeten en ook wanneer het station klaar is.

Stroomlevering

Zonderland had Liander gevraagd wat de gevolgen zijn van het uitstellen van de uitbreiding van het station. Volgens haar ontstaan er dan problemen met de stroomlevering, wanneer nieuwe bedrijven stroom nodig hebben. D66 en GroenLinks vonden de reactie van Liander een vorm van chantage.

Mocht de straling te hoog zijn, dan wil de wethouder zich inzetten voor het opkopen van woningen aan de Haulerweg. Het is de bedoeling dat er in januari met de bouw van het station wordt begonnen. De bouw zal twee jaar in beslag nemen.

Trefwoorden: 
Wolvega Liander stroom straling
(Advertentie)
(Advertentie)