Weerstand tegen grootschalig zonnepark op Lippe Gabriëlsplas bij Ureterp niet weggenomen

De gemeentepolitiek van Opsterland moet maandagavond een besluit nemen over de aanvraag van het Spaanse bedrijf Univergy Solar om 38.500 drijvende zonnepanelen te plaatsen op de Libbe Gabriëlsplas. In het dorp Ureterp is veel weerstand tegen de plannen. Ook de manier waarop het Spaanse bedrijf communiceert, zorgt voor argwaan in het dorp.
Een extra overleg in Ureterp achter gesloten deuren met drie wethouders, directeur Yago Acón van Univergy Solar en bezwaarmakers uit Ureterp kon de weerstand donderdag niet wegnemen. Tijdens dat overleg deed Univergy Solar het dorp wel een paar toezeggingen, maar omdat het bedrijf eerdere toezeggingen niet nakwam, heeft dat de weerstand niet weg kunnen nemen, zegt voorzitter Jolanda Brouwer van Plaatselijk Belang Ureterp.
Ek jongfee makket it gebrûk fan it natuerpaad om de mar © Omrop Fryslân
Univergy Solar heeft het dorp aangeboden om het natuurpad bij de plas te verharden, zodat bewoners daar het hele jaar door gebruik van kunnen maken. Ook heeft het bedrijf het dorp aangeboden om 200 zonnepanelen te plaatsen op het dak van multifunctioneel centrum De Wier. "Dat is mooi, daar heeft het hele dorp iets aan", zegt Brouwer. Toch wil ze de gemeenteraad adviseren om niet over één nacht ijs te gaan. "Je krijgt het gevoel dat het plan er wordt doorgedrukt en dat is niet verstandig. Het is vaak beter om de plannen een half jaar te parkeren, goede afspraken te maken met dorp en omwonenden en om aan draagvlak te werken", zegt Brouwer. Het bedrijf Univergy Solar wil snel werk maken van de plannen, omdat op 1 oktober een belangrijke deadline voor subsidie voor zonneparken afloopt.
Jolanda Brouwer van Plaatselijk Belang Ureterp over de kritiek op het zonnepark
Plaatselijk Belang Ureterp is beslist niet tegen zonne-energie, voegt Brouwer daaraan toe. Brouwer is zeer positief over het plan van het bedrijf Groen Leven voor een kleinschaliger zonnepark met 13.000 panelen aan de Schapenlaan in Ureterp. Bij dit plan zijn inspraak, aankleding en compensatie voor het dorp in overleg goed geregeld. Groen Leven gaat een groene zone rondom het park leggen, bouwt laadpalen voor elektrische fietsen en auto's en voorziet bovendien de sportverenigingen in het dorp van zonne-energie. "Wij leveren graag een bijdrage aan een duurzame toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen, maar dan wel graag op basis van goede afspraken."
De Libbe Gabriëlsplasse by Oerterp © Omrop Fryslân
De Libbe Gabriëlsplas is een oude zandwinput tussen Ureterp De Feart en de A7. Gemeente en dorp hebben hier eerder samen een natuurpad van gemaakt met een speciale plaats voor vissers. De zonnepark-plannen gaan de natuurwaarden aantasten, denken vissers en andere natuurliefhebbers en ook omwonenden zijn zeer kritisch. Fouten in eerdere aanvragen, het niet uitwerken en nakomen van toezeggingen en de zeer moeizame communicatie met het bedrijf maakten de weerstand nog weer groter. Jolanda Brouwer: "Ik houd mijn hart vast hoe het gaat aflopen, als de plannen doorgaan met dit bedrijf."