Fier: creditboys zorgen voor mensenhandel

21 sep 2018 - 22:28

Creditboys. Dat zijn mensen die anderen dwingen om bijvoorbeeld een telefoonabonnement af te sluiten. Vooral jonge mensen zijn daar het slachtoffer van. En volgens de Leeuwarder opvangorganisatie Fier kan het zelfs tot mensenhandel leiden.

Foto: ANP

"Het zijn vaak mannen, die goede vrienden met je worden", zegt Gerda de Groot van Fier. "Dan vragen ze je om een telefoonabonnement af te sluiten. Dat doe je, maar dan moet je de telefoon aan hen geven. De creditboys zorgen ervoor dat je heel veel abonnementen afsluit binnen een paar weken." Door in korte tijd vaak zoiets te doen, is het niet direct bekend bij het Bureau Krediet Registratie. "Uiteindelijk blijf jij zitten zonder telefoon en mét schuld van de telefoonabonnementen."

Het is een vorm van uitbuiting en kan leiden tot veel meer vormen van uitbuiting.

Gerda de Groot

"We horen dit verhaal bij Fier al een paar jaar", vertelt De Groot. "Van het één kan een heleboel komen. Het is een vorm van uitbuiting en kan leiden tot veel meer vormen van uitbuiting. Er zijn meisjes die door de creditboys gedwongen worden om ook andere dingen te doen. Ze zeggen: 'jij hebt schuld, dan moet je er maar voor werken en ik weet wel hoe je geld kunt verdienen'. Dan doelen ze op bijvoorbeeld door seks te bieden aan anderen. Dat is mensenhandel: seks bieden, terwijl je het zelf niet wilt en iemand anders er geld aan verdient."

Misbruik van kwetsbare mensen

De creditboys zijn vaak gewiekst en daarom is het lastig om er iets aan te doen. De Groot: "Ze zoeken vaak mensen die wat kwetsbaar zijn. En mensen schamen zich er vaak voor. Wat je kunt doen: als je voelt dat het niet goed gaat, dan moet je het bespreken met anderen, met mensen die je vertrouwt. Maar er is ook een meldpunt, er is ook 'Chat Met Fier', je kunt de politie bellen."

Maar, zo zegt De Groot, we moeten de slachtoffers ook niet alleen laten: "Als samenleving moeten we ook iets doen. We moeten alert zijn. Mensen hebben vaak onderbuikgevoelens: klopt dit wel? Benoem dat dan en vraag ernaar, zodat het duidelijk wordt."

(advertinsje)
(advertinsje)