Basisscholen over het algemeen positief over Taalplan Frysk

21 sep 2018 - 21:50

Fries praten, lezen en schrijven: op meer dan de helft van de scholen moet het Fries onderwijs een stuk beter. Dat bleek donderdag uit het nieuwe Taalplan Fries. Alle scholen krijgen tot 2030 de tijd om te voldoen aan de kerndoelen die de provincie heeft gesteld om het Fries onderwijs te verbeteren.

Scholen zijn over het algemeen positief over het nieuwe Taalplan, maar dat betekent niet dat de toepassing daarvan meteen verandert. Zo makkelijk is dat niet, aldus de scholen.

"Taal in ere houden"

Liesbeth Markus is van basisschool 't Partoer in Burgum. Zij vindt het belangrijk dat kinderen het Fries meekrijgen. "Het is hun moedertaal. Het is hun eigen. Wij moeten die taal ook in ere houden met zijn allen; het is belangrijk dat het blijft bestaan."

Directeur Astrid Landman van De Romte in Tytsjerk vindt het ook belangrijk dat kinderen het Fries meekrijgen, maar dat mag niet nadelig uitpakken voor andere vakken. "Je moet ook kijken naar de populatie. Wat vinden ouder? En in welke mate komen wij toe aan onze basisvakken? Wij worden daar nu nog niet op afgerekend."

"Eerst de rest op orde"

En wat als dat in de toekomst met het Taalplan wel gebeurt? "Dat vind ik lastig. De rest moet volgens mij eerst op orde zijn: het Fries komt dan wat mij betreft op de tweede plaats."

Trefwoorden: 
fries onderwijs taalplan
(advertinsje)
(advertinsje)