De crisis is voorbij: na tien jaar weer nieuwbouw bij Kollum

21 sep 2018 - 20:22

Tien jaar lang was er geen woningbouw van betekenis bij Kollum. Aan de noordwestelijke kant van het dorp was wel grond beschikbaar, maar in de crisis ging projectontwikkelaar Megahome uit Almelo failliet. Die grond is in handen gekomen van een nieuwe projectontwikkelaar uit Kollum zelf. Vrijdag was het officiële begin van de verkoop van het plan Westenstein, met een startbijeenkomst die vanwege de harde wind op het laatst nog verplaatst werd van een tent bij de nieuwbouwwijk zelf, naar het gemeentehuis. Daar was de belangstelling vrijdag groot.

De krisis is foarby: nei tsien jier wer nijbou by Kollum

Westenstein bestaat uit 55 kavels. Een deel daarvan is al verkocht. Vooral de twee-onder-een-kapwoningen kunnen rekenen op veel belangstelling. Daarop zijn al acht opties genomen. Maar ook de andere kavels lopen goed. Makelaar Douwe van der Schaaf is tevreden. "Bij de officiële startbijeenkomst daarnet heb ik alweer een paar een optie gegeven. Die mensen vroegen daar echt met klem om. Het is nu booming, dat kun je echt merken."

Foto: Omrop Fryslân, Jan Dirk de Haan

Geduld nodig

Het was Pouwel Pijnacker van het nieuwe bedrijf Lytsewâld BV die hoorde dat de bouwgrond van het failliete Megahome te koop stond. Hij meldde zich bij de curator. Daarbij had hij flink wat geduld nodig om de grond te kopen. "Dit heeft een jaar geduurd. Ten eerste omdat het om veel geld gaat om zoiets te verwerven. Maar ook omdat de curator iedere bieding die ik deed moest overleggen met de rechter-commissaris."

Pijnacker is erg blij dat het gelukt is en dat er nu zoveel belangstelling is. "Dit voelt geweldig goed." Pijnacker wil met zijn nieuwe bedrijf snel meer bouwprojecten opstarten. "Dat zal in Friesland zijn, maar ook in Groningen. Maar waar precies, dat kan ik nog niet vertellen. Dat zou niet netjes zijn."

Aan de rand van Kollum

Westenstein II ligt helemaal aan de rand van Kollum. Veel van de nieuwe eigenaren hebben een vrij uitzicht over het veld. En dat blijft ook zo, zegt wethouder Jan Benedictus van Kollumerland. "ik geef geen garantie voor wat er over 30 jaar gebeurt, maar de eerste 20 jaar zie ik hier geen uitbreiding meer. Als er nieuwe huizen komen, zal dat vooral in de kern van Kollum zijn."

De wethouder wijst erop dat er nog 8000 vierkante meter bouwgrond vrij is. Ook verwacht hij dat er nog 1,4 hectare bij komt, als besloten is dat de gebouwen van de middelbare school gesloopt mogen worden.

Megahome ging in de zomer van 2016 failliet. De curator had met een team anderhalf jaar nodig om het hele imperium in beeld te krijgen, omdat de bezittingen ondergebracht waren in een grote verscheidenheid aan bv's en stichtingen. Verschillende gemeentes raakten gedupeerd, omdat afspraken over het aankopen van grond en het ontwikkelen van bouwprojecten niet kon doorgaan. De krant Tubantia bracht in januari dit jaar naar buiten dat de schuld van Megahome was opgelopen naar 268 miljoen euro.

(Advertentie)
(Advertentie)