Begroting provincie zakt komende jaren met ruim 100 miljoen

21 sep 2018 - 17:55

De provincie Fryslân heeft de komende jaren bijna een kwart minder te besteden. Dat komt onder andere doordat de NUON-gelden opraken. Dat geld had de provincie opgehaald door aandelen van de energiemaatschappij te verkopen. De provincie heeft voor komend jaar nog een begroting van bijna 423 miljoen euro. Over vier jaar zakt dat naar 322 miljoen. In november praten de Provinciale Staten over de begroting.

Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies

"Het was eenmalig geld", zegt gedeputeerde Sander de Rouwe over het NUON-geld. "En we hebben daar nog wel wat van over, maar dat houdt in de toekomst een keer op."

Gedeputeerde Sander de Rouwe over de begroting

Toch staat de provincie er naar eigen woorden wel goed voor. Volgend jaar kan Fryslân verder werken aan fietsveiligheid, grote infraprojecten, het aanleggen van breedband, een circulaire economie en het vasthouden van de energie uit 2018. "Fryslân blijft een rijke provincie qua cultuur en qua geld", zegt De Rouwe. "Maar we moeten niet wennen aan het NUON-geld."

"Er is nog ruimte"

Als de provincie steeds minder overhoudt aan het NUON-geld, moet er dan op een andere manier geld binnenkomen? Dat zou de provincie kunnen doen door de opcenten omhoog te brengen. "We willen dat niet. We hebben deze periode de opcenten bewust omlaag gehaald, want we zagen dat we nog genoeg geld hebben. Ik hoop dat dat in de toekomst ook niet hoeft. En het is denk ik ook niet nodig, want er is structureel nog ruimte."

"De economie trekt nu weer aan, dat betekent ook dat een overheid niet meer alles hoeft te betalen. Een beetje anti-cyclus denken, zou best kunnen. Dan hebben we ook wat geld over als het economisch weer een tegenzit."

Waar gaat het geld heen?

Voor 2019 is de begroting dus 423 miljoen euro. Daarvan gaat 110 miljoen euro naar infrastructuur (onderhoud en projecten), ook 110 miljoen naar Omgeving (water, milieu, landelijk gebied, energie en ruimte), 51 miljoen naar het programma Mienskip voor een leefbaar en vitaal Fryslân en nog 30 miljoen naar economie. Verder gaat er 117 miljoen euro aan provinciaal geld naar projecten als de N381 en een extra trein op het traject Leeuwarden - Groningen.

Trefwoorden: 
Provincie Fryslân begroting
(Advertentie)
(Advertentie)