"Geld voor onderzoek naar alzheimer bij jonge mensen hard nodig"

21 sep 2018 - 16:46

21 september is Wereld Alzheimer Dag. Over de hele wereld word stilgestaan bij mensen die te maken hebben met alzheimer. Niet alleen oudere mensen krijgen de ziekte. In Nederland zijn er zo'n 12.000 mensen onder de 65 jaar die een vorm van dementie hebben. Een van hen was onze Omrop-collega Dirk Baron, die vorig jaar op deze dag in een documentaire zelf vertelde over wat de ziekte met hem en zijn familie deed.

Eerder dit jaar: de familie Baron overhandigt de opbrengst van de doneeractie aan het Alzheimercentrum - Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

In november nam Dirk Baron afscheid van het leven. Met het geld van de doneeractie, die zijn gezin opzette in Dirks nagedachtenis, wordt nu onderzoek gedaan bij het Alzheimercentrum van de VU in Amsterdam. Donderdag was de familie Baron daar ook bij een symposium, vertelt Philip Scheltens van het Alzheimercentrum: "Die betrokkenheid bij ons onderzoek is hartstikke fijn. We danken ze enorm voor de doneeractie."

Dirk Baron kreeg al op jonge leeftijd te maken met dementie. Jonge mensen met dementie, daar zijn er volgens Scheltens steeds meer van: "Ik zie elk jaar meer patiënten die ons opzoeken voor dementie en we stellen ook vaker de diagnose. Maar harde cijfers ontbreken."

Mysterie bij jonge mensen

Het is niet duidelijk waarom jonge mensen steeds vaker met de ziekte te maken hebben. Daarom wordt nu onderzoek gedaan. "Het geld van de doneeractie ligt bij een lopend onderzoek, dat gaat over het ontrafelen van het mysterie van de ziekte bij met name jonge mensen", zegt Scheltens. "Dirk Baron had een gen, waarmee het 100% zeker is dat je die ziekte krijgt. Maar wat ook interessant is, zijn de jonge mensen die dat gen niet hebben en toch de ziekte krijgen. Waardoor komt die ziekte op gang? Dat wordt onderzocht en daar is hard geld voor nodig."

Scheltens vindt het lastig te zeggen hoe het met het onderzoek gaat: "Maar door het onderzoeken van hersenen van veel jonge mensen, krijgen we wel een goed inzicht. We zien grote verschillen met mensen die op oudere leeftijd de ziekte krijgen. Dat maakt ons wijzer over de clous waar het vandaan komt."

Het slaat in als een bom.

Philip Scheltens van het Alzheimercentrum

"Onderzoek kost per definitie heel veel geld en je hebt niet 100% garantie dat het lukt", vertelt Scheltens. "Maar dat juist jonge mensen de ziekte krijgen, appelleert bij mensen dat er echt iets moet gebeuren. Dirk Baron was een goed voorbeeld, maar bij Pauw zat bijvoorbeeld een vrouw van 28 die het gen niet heeft. Het slaat zo in als een bom dat je de ziekte kunt krijgen op die leeftijd. Het is misschien wel gemakkelijker om daar geld voor op te halen, omdat de noodzaak en de enorme problematiek zo indringend is, dat men zegt: hier moet iets aan gebeuren."

De hele week al en vooral vrijdag is er veel aandacht voor de ziekte, vanwege Wereld Alzheimer Dag. Scheltens: "Dat is ontzettend belangrijk. Het is zo'n groot probleem, dat we echt haast moeten maken, want anders gaat het niet hard genoeg."

(Advertentie)
(Advertentie)