Hoe Fries is de Leeuwarder vrijdagsmarkt?

21 sep 2018 - 15:46

Hoe Fries zijn kopers en kooplui op de Leeuwarder vrijdagsmarkt eigenlijk? We stelden die vraag nadat bekend werd dat bijna 75% van de scholen in Fryslân niet aan het Fries doet wat ze eigenlijk zou moeten doen.

Fryske flage - Foto: Shutterstock.com

Een bezoeker noemde het verplichte Fries op school: "Nationalistisch gedoe en hokjesgedoe. Dat levert alleen maar trammelant op. Wij zijn Nederlander, Europeaan en wereldbruger!" De man kwam uit Groningen, vertelde hij. Een andere Groninger was juist voor het verplichte Fries op scholen en pleit zelfs voor een extra beloning van juffen en meesters die het Fries goed beheersen.

Op de vrijdagsmarkt ging het deze week over het Fries

Een groep jonge meisjes was unaniem positief over het Fries: "Dat hoort bij de Friese cultuur en bij ons." Een niet-Friestalig meisje vertelde dat ze wel in het Fries appt met haar vriendinnen! Een groenteverkoper zei dat hij bang was dat het een kwestie van tijd is dat het Fries verdwijnt: "Kijk maar naar de universiteiten, die geven de colleges al in het Engels! Wat er overblijft zijn enkele die-hards in de dorpen...

Trefwoorden: 
Leeuwarden fries vrijdagsmarkt
(Advertentie)
(Advertentie)