Veiligheidsregio Fryslân doet onderzoek naar extra informatie bij een crisis

Veiligheidsregio Fryslân gaat vanaf oktober onderzoek doen naar hoe bij een crisissituatie zoveel mogelijk beschikbare informatie benut kan worden. Ze zullen kijken of er een zogenaamde virtuele assistent kan worden ontwikkeld, die met kunstmatige intelligentie automatisch informatie kan verzamelen.
Om een crisis goed aan te pakken, hebben de hulpdiensten goede en betrouwbare informatie nodig. En door alle technologische ontwikkelingen is er steeds meer informatie beschikbaar die kan worden gebruikt. Denk daarbij aan livestreams, geografische informatie, evaluaties, actuele verkeersinformatie en simulatiesoftware. Die info wordt nu niet altijd gebruikt, omdat het teveel tijd kost om al deze bronnen te doorzoeken.
Het doel van de virtuele assistent is om onderzoek te doen naar hoe al die informatie slim kan worden gebruikt. Voor de uitvoering van het onderzoek heeft de Veiligheidsregio Fryslân geld gekregen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Het onderzoek richt zich op twee onderdelen. Er wordt gekeken hoe informatiebronnen kunnen worden gecombineerd en er wordt een informatiemodel voor incidenten ontwikkeld. Hierin staan alle elementen van een scenario en de bestrijding daarvan. In april 2019 is het onderzoek waarschijnlijk klaar.