PostNL: "Maatregelen zijn noodzakelijk vanwege krimpende post"

20 sep 2018 - 11:22

Wie donderdag uitziet naar een brief of een mooie kaart kan wel eens wat langer moeten wachten, want de postbode komt misschien niet langs. Bij PostNL wordt namelijk gestaakt. Niet alleen door de postbodes zelf, maar ook door de sorteerders. Zij zijn het oneens met de invoering van een zogeheten combibundel. Dit is een maatregel waarbij postbezorgers zelf hun post moeten sorteren.

Post - Foto: Shutterstock.com

De stakers krijgen steun van vakbond FNV. Als PostNL niet wil luisteren, zal de vakbond vervolgstappen overwegen. Volgens PostNL zijn de maatregelen echt nodig. "De post krimpt, dat weten we allemaal", zegt Ellen Talsma van het bedrijf.

Noodzaak

"Als we naar de afgelopen tien jaar kijken, is het aantal poststukken teruggelopen van twintig miljoen naar acht miljoen per dag. We zijn genoodzaakt om maatregelen te nemen, om de service te bieden die klanten van ons gewend zijn. Maar ook om onze collega's zo lang mogelijk aan het werk te houden", aldus Talsma. "Wij kijken daarbij heel erg naar de werkgelegenheid van de toekomst en minder naar die van vandaag."

Zorgvuldig

Talsma zegt dat het bedrijf erg zorgvuldig te werk gaat bij aanpassingen. "Net als bij de invoering van de combibundel. Die hebben we anderhalf jaar getest op verschillende locaties in ons land. Daar hebben we grote groepen postbezorgers bij betrokken en FNV is daarbij aangesloten geweest. We hebben hier heel erg goed over nagedacht."

Ellen Talsma van PostNL over de landelijke staking

Er wordt donderdag in elk geval op drie locaties in Nederland gestaakt: Den Bosch, Amsterdam en Arnhem. Volgens Talsma heeft dat nog geen gevolgen gehad voor PostNL en is het daar ook nog te vroeg voor, omdat de opkomst beperkt zou zijn. "Tot nu toe zien wij dat we al onze werkzaamheden hebben kunnen uitvoeren en afronden."

Trefwoorden: 
staking FNV PostNL
(advertinsje)
(advertinsje)