Brouwer Hertog Jan waarschuwt plaatselijke brouwers: "Markt voor speciaalbieren is vol"

19 sep 2018 - 22:05

Friese amateurbierbrouwers die nu nog dromen van professionele brouwerij hoeven daar niet meer aan te beginnen. Volgens brouwmeester Gerard van den Broek van Hertog Jan is op de regionale markt geen ruimte meer voor nieuwe biermerken. Van den Broek zei dat in de wekelijkse talkshow IepenUP Live. Deze keer ging IepenUP over speciaalbieren.

Michelle Beerstra fan kafee De Markies

Foto: Omrop Fryslân

"Over twee jaar minder Friese brouwers"

Michelle Beerstra van het Leeuwarder speciaalbiercafé De Markies verwacht zelfs dat over twee jaar het aantal Friese brouwers weer behoorlijk gedaald is. Desondanks komen er ook in Fryslân steeds nog plaatselijke bieren bij, zoals Grutte Pier en Brouwdok. Initiatiefnemers Frans Filius en Gerard Ypenga laten zich niet tegenhouden door de waarschuwing van de Brabantse meesterbrouwer. Zij kunnen beide leven van de verkoop van hun speciaalbier.

Brouwer Gerard Ypenga

Het beste bier van Brazilië

De Hertog Jan-brouwmeester vertelde op een vraag uit het publiek waarom Hertog Jan niet in het buitenland is doorgebroken. "We hebben één keer bier naar Brazilië gezonden. De hele loods was binnen één week uitverkocht en we werden tot het beste bier van Brazilië uitgeroepen." De vraag naar Hertog Jan-bier was daarna zo groot, dat de brouwerij niet aan de vraag kon voldoen en maar helemaal met het exporttraject is gestopt, aldus Van den Broek.

Gerard van den Broek, meesterbrouwer Hertog Jan-bier

Trefwoorden: 
LF2018 IepenUP bier
(Advertentie)
(Advertentie)