Primeur: eten uit de printer in restaurant in Wolvega

19 sep 2018 - 21:44

Het lijkt een 'gewone' 3D-printer. Een apparaat met een cartridge erin, maar om die cartridge draait het juist, want daar zit voedsel in. Met behulp van de printer kan een grote variatie aan vormen worden gemaakt, die bij de gerechten worden opgediend. Het op deze manier gebruiken van de foodprinter is een wereldprimeur, maar het is precies wat er gebeurt in de keuken van het nieuwe restaurant Smink van topkok Jan Smink in Wolvega.

Eigen restaurant

Smink wil al jaren een eigen restaurant openen. De afgelopen jaren heeft hij aan de weg getimmerd door twee keer aan Bocuse d'Or mee te doen; de Champions League van het koken. Ook werkt hij voor het 3-sterren-restaurant De Librije in Zwolle. Nu krijgt hij de kans om zijn eigen restaurant te beginnen en probeert hij daar iets bijzonders neer te zetten. Dat wil Smink bereiken door eten te printen.

Itensprinter restaurant Smink - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Foodprinten

Smink maakte een aantal jaren geleden kennis met de mensen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de printer. Het bedrijf byFlow uit Eindhoven. Ze vroegen of hij in de ontwikkeling mee wilde denken. Met name om uit te vogelen hoe je zo'n apparaat goed kunt gebruiken en welke ingrediënten geschikt zijn om te printen.

"Niet alles is te printen. Wat we nu vooral printen zijn groenten. Je maakt daar een soort moesjes van. Het is ook verfijnd werken, want het mag bijvoorbeeld geen lucht of klonten bevatten; dan werkt de printer niet goed." Smink heeft nu een paar printers in de keuken staan. Die printen in ongeveer 9 minuten een vorm op een siliconenmatje. "Dat doen we dan in de vriezer, heel erg koud, zodat we het later makkelijk op het bord kunnen schuiven. Dat gerecht warmen we via dat bord en de lamp dan weer op."

Jan Smink - Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Het is verfijnd werken. Het mag geen lucht of klonten bevatten; dan lukt het printen niet.

Jan Smink

Belangstelling

Een foodprinter in het restaurant is geen unicum. De wijze waarop Smink de printer gebruikt wel. "Ja, we zijn eigenlijk het enige restaurant ter wereld dat zo gerechten klaar gaat maken. Je merkt wel dat er veel interesse is." Zo stond Smink deze zomer in Dubai met zo'n printer te koken voor sjeiks. Ook heeft hij al eens het hoofd van koning Willem-Alexander voor een televisieprogramma geprint. Nu zijn restaurant Smink bijna open is, komt er ook uit de rest van de wereld interesse. "We hadden een cameraploeg van het Amerikaanse tv-station CBS over de vloer. Ze draaiden een item voor hun ochtendshow. Ook in de reserveringen kan ik zien dat er veel interesse is, want er komen al mensen uit de Verenigde Staten en Azië."

Het restaurant Smink wordt donderdag door Jonnie en Therése de Boer geopend, de eigenaren van toprestaurant De Librije. Vrijdag gaat de keuken voor het eerst open.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Verslaggever Hayo Bootsma in gesprek met Jan Smink

(advertinsje)
(advertinsje)