Maagverkleiningen flink in opmars: patiënten van een vierde van lichaamsgewicht af

19 sep 2018 - 20:10

Maagverkleiningen worden steeds populairder. In het MCL in Leeuwarden werden tot nu toe al 13 procent meer operaties uitgevoerd dan in 2017. Landelijk werden er in tien jaar tijd maar liefst drie keer zoveel maagverkleiningen uitgevoerd. Zo kregen er in 2007 ruim 3500 mensen een maagverkleining, dit jaar zijn dat er al bijna 12.000.

Sikehûs MCL yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Voor veel mensen die zichzelf te dik vinden, wordt het blijkbaar steeds normaler om hun leven na zo'n operatie weer op de rails te krijgen. Het aantal mensen met overgewicht neemt toe. Momenteel zijn in Nederland 100.000 mensen met morbide obesitas. Het Centrum voor Obesitas Noord-Nederland in het MCL merkt die ontwikkeling ook. Afgelopen jaar werden er 750 maagverkleiningen uitgevoerd. Dit jaar staat de teller tot medio september al op 850 operaties. De verwachting is dat de stijging van het aantal maagverkleiningen zal doorzetten en er volgend jaar ongeveer duizend maagverkleiningsoperaties worden uitgevoerd. Bij een maagverkleining wordt het volume van de maag teruggebracht tot het formaat van een kiwi.

Foto: ANP

Een groot deel van de patiënten valt twintig tot vijfentwintig procent van hun totale lichaamsgewicht af

Marloes Emous

Laatste redmiddel

Een maagoperatie is vaak het laatste redmiddel voor mensen met overgewicht. Dat vertelt Marloes Emous, chirurg bij het Centrum voor Obesitas Noord-Nederland. Een groot deel van de patiënten valt twintig tot vijfentwintig procent van hun totale lichaamsgewicht af. Na de operatie is de kans op suikerziekte kleiner en stijgt de levensverwachting.

Bij de operatie wordt de maag kleiner gemaakt en krijgt de patiënt een omleiding in het darmstelsel, zodat voedsel minder kans krijgt om in de darmen te worden opgenomen. Verder hebben patiënten minder eetlust en krijgen ze de kans om hun eetpatroon te veranderen.

Strenge criteria

Om voor zo'n maagverkleining in aanmerking te komen, moeten patiënten wel aan internationaal vastgestelde criteria voldoen. Zo moeten ze langer dan vijf jaar ernstig overgewicht hebben, moet het gewicht hoog genoeg zijn en moet er een grote kans op ziektes zoals suikerziekte zijn.

De grote stijging van het aantal maagverkleiningen in het MCL komt mede omdat het ziekenhuis in Leeuwarden veel patiënten uit Groningen en de kop van Drenthe helpt. Ook krijgt de operatie steeds meer bekendheid. Om de grote stijging van het aantal patiënten aan te kunnen, moet het operatiequotum omhoog en moet de polikliniek worden uitgebreid.

Luister naar chirurg Marloes Emous

Trefwoorden: 
MCL maagverkleining
(advertinsje)
(advertinsje)