Museum Heerenveen opent 'Richting 100 jaar Abe Lenstra'

19 sep 2018 - 14:49

In de aanloop van het jubileumjaar 2020 organiseert Museum Heerenveen acht tentoonstellingen over Abe Lenstra. De basis van de tentoonstelling is de onlangs verschenen scheurkalender over de voetballer. De tentoonstelling wordt woensdagmiddag geopend door burgemeester Tjeerd van der Zwan en Riemer van der Velde.

Museum Heerenveen opent 'Richting 100 jaar Abe Lenstra'

De bezoeker moet enkele trappen op om bij de tentoonstelling te komen die zich op de zolder van het museum bevindt. Wat er momenteel te zien is, is het eerste deel van acht tentoonstellingen over Lenstra. Aan de ene muur hangen kalendervellen uit de scheurkalender. Aan de andere kant bevinden zich vitrines met foto's en boekjes, maar ook met schoenen, schaatsten en het werk van Jopie Huisman.

Directeur en conservator van Museum Heerenveen, Linda Palil-Trip, is blij met de tentoonstelling. Zelf vindt ze de foto van Abe Lenstra die aan het vissen is erg mooi. "Abe Lenstra was een alleskunner. Hij was niet alleen een groot voetballer, maar hij kon ook schaatsen, dammen, biljarten en hij kon ook verdienstelijk vissen. Op de kalender is het 23 en 24 februari, in het weekend, en als we naar de overkant kijken in de vitrine, is daar de originele foto te zien", vertelt Palil-Trip.

Tentoonstelling Abe Lenstra - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Palil-Trip vindt dat mensen absoluut naar de tentoonstelling moeten komen. "Er is zoveel, er zijn zoveel verhalen. Maar waar ik zelf erg trots op ben, is dat we het schilderij hebben dat Jopie Huisman van de voetbalschoenen heeft gemaakt", vertelt ze. Niet alleen het materiaal dat van Lenstra verzameld is, is belangrijk, ook de verhalen van de bezoekers en de mensen thuis zijn dat. "We roepen de mensen op hun ervaringen met Abe op te schrijven", vertelt Palil-Trip. Op de zolder liggen briefjes waarop je je momenten met Abe kan schrijven. Misschien een ontmoeting of een bijzonder moment waar je bij was. Van al die ervaringen wordt in 2020 een tentoonstelling gemaakt.

Kalendervellen Abe Lenstra - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Linda Palil-Trip over de Abe Lenstra-tentoonstelling

Over de tentoonstelling

Een tengere jongen met een opvallende kuif: Abe Lenstra (1920-1985), is zonder twijfel de bekendste en beste voetballer die Heerenveen ooit heeft gehad. Lenstra was in de jaren veertig en vijftig de architect van het grote kampioenselftal van Heerenveen en van Oranje.

De basis van de tentoonstelling is de pas verschenen scheurkalender (2019/2020). Om de drie maanden zijn de nieuwe kalendervellen in het museum te bekijken, aangevuld met persoonlijke objecten van Abe Lenstra, die de kalendervellen tot leven brengen.

(Advertentie)
(Advertentie)