Vertelplaat moet meertaligheid stimuleren

19 sep 2018 - 14:08

Het is en blijft bij veel ouders een punt van discussie. In welke taal kun je je kinderen het beste opvoeden? Provincie Fryslân wil meertaligheid stimuleren. Daarom krijgen alle basisschoolkinderen in Fryslân woensdagochtend een cadeau: een vertelplaat. Het is een cadeau van de Friese bibliotheken, ontwikkeld met Lân fan Taal en Bibliotheekservice Fryslân. Gedeputeerde Sietske Poepjes is enthousiast: "Kinderen kunnen zo spelenderwijs meer leren over andere talen."

Waar taal vroeger vooral ging om spelling en grammatica is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor andere zaken op het gebied van taal. Kinderen maken spelenderwijs kennis met andere talen naast het Fries en Nederlands. Die nieuwe manier van het aanbieden van de lesstof past beter bij het uiteindelijke doel, vindt gedeputeerde Sietske Poepjes: "Kinderen hebben van nature veel interesse in taal, verhaaltjes en fantasie. Met de vertelplaat komen al die dingen samen."

Wanneer je de iPhone even weg legt, betrek je kinderen als kleine muisjes weer bij de klassieke verhalen.

Gedeputeerde Sietske Poepjes

Met de vertelplaat wil de provincie meertaligheid stimuleren en de ontlezing tegengaan. Toch vindt gedeputeerde Poepjes dat we daar niet al te krampachtig over moeten doen. "We moeten niet zo triest doen over ontlezing. Wanneer je de iPhone even weg legt, betrek je kinderen als kleine muisjes weer bij de klassieke verhalen.."

Op de vertelplaat is naast het Nederlands en het Fries ook aandacht voor buitenlandse talen, gebarentaal en braille. Al die kennis betaalt zich in de toekomst uit. Wie zich in het buitenland goed kan redden, zal daar later voordelen van hebben, verwacht Poepjes. "Dit is heel goed voor ons economische positie."

Sietske Poepjes over de vertelplaat

(advertinsje)
(advertinsje)