Donderdag minder post door staking PostNL

19 sep 2018 - 13:53

Er zal donderdag minder post worden bezorgd, omdat de medewerkers van PostNL voor 24 uur het werk neerleggen. De postbezorgers, postbodes en medewerkers in de voorbereiding zijn het niet eens met de invoering van een zogenoemde combibundel. Dat is een maatregel waarbij postbezorgers zelf hun post moeten sorteren. De kernplaatsen van de staking zijn Den Bosch, Amsterdam en Arnhem, maar naar verwachting zal in het gehele land worden gestaakt. Rouwkaarten en medische post wordt wel bezorgd.

Post - Foto: Shutterstock.com

De afgelopen tijd waren er al meerdere korte stakingen bij sorteercentra van PostNL. Medewerkers zijn bang dat de invoering van de combibundel honderden banen gaat kosten. Daarnaast zijn medewerkers gepikeerd dat PostNL de vernieuwing wil doorvoeren zonder overleg met de vakbonden.

"Dit pikken we niet"

Ger Deleij van vakbond FNV legt uit waarom postbezorgers het werk neerleggen. "Postbezorgers moeten op straat post sorteren. Dat moet met een postvest, maar dat is dermate slecht voor de gezondheid en veiligheid dat postbezorgers zeggen: Dit pikken we niet."

Volgens Deleij is de actiebereidheid groot in Fryslân. "Ik krijg heel veel mailtjes van mensen uit Friesland die zich aanmelden. Ze kunnen schriftelijk een stakingsformulier indienen. Ik kan niet zegen welke wijken geen post krijgen morgen, maar er zullen zeker mensen zijn die de post 24 uur later krijgen."

Deleij hoopt dat de staking werkt. "PostNL is heel gevoelig voor publiciteit. En als ze niet luisteren gaan we ons beraden op vervolgstappen."

Ger Deleij van vakbond FNV over de poststaking

Trefwoorden: 
staking PostNL
(advertinsje)
(advertinsje)