Nationaal Grafiekplatform VOG viert jubileum in Leeuwarden

19 sep 2018 - 12:01

Het landelijke platform voor Grafische Kunstenaars bestaat 25 jaar en houdt zijn jubileumexpositie in de Zaailand-Galerie in Leeuwarden. Voor het 25-jarig jubileum van 'Bijzondere Grafiek van Grafiek­platform VOG' werken Friese dichters samen met grafische kunstenaars.

Acht kunstenaars zijn gekoppeld aan acht Friese dichters. Pieteke de Boer, Janna van der Meer, Lida Dijkstra, Henk Nijp, Beart Oosterhaven, Marije Roorda, Remco Kuiper en Paul van Dijk hebben gedichten gemaakt en daar hebben de grafische kunstenaars een totaalbeeld van gemaakt. De kunstenaars zijn Agnes van Genderen, Aldrik Salverda, Cecile Bank, Cees Smit, Hilda Boer, Jan van Dijk, Lies Verdenius en Mirka Farabegoli.

Grafiekplatform VOG is een landelijke vereniging van grafische kunstenaars, grafiekwerkplekken, musea, galerijen, uitgeverijen en verzamelaars. De vereniging is een platform, ontmoetingspunt en broedplaats waar ideeën en nieuwe initiatieven voor hedendaagse grafische kunst ontstaan.

Onder de naam VOG (Vereniging voor Originele Grafiek) is het platform al sinds 1993 bekend. Vanaf 2011 wordt de naam Grafiekplatform VOG gebruikt.

Het werk van Mirka Farabegoli en Paul van Dijk - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Mirka Farabegoli is de enige Friese deelneemster onder de grafische kunstenaars. Samen met dichter Paul van Dijk uit Workum maakte ze een prent. Alle acht prenten verschijnen in een box, maar ze zijn ook los verkrijgbaar. Tresoar werkt daarbij samen met Grafiekplatform VOG en zij hebben Drukkerij KNUST uit Nijmegen en het Grafisch Atelier Fryslân uitgenodigd.

Bij de expositie zijn demonstraties van Risoprint-prenten in samenwerking met Drukkerij KNUST. Mensen kunnen ook hun eigen prent inleveren en laten drukken met de Risoprinter. Dit is een printer die werkt volgens dezelfde principes als zeefdruk, maar veel sneller en goedkoper kan printen.

Jubileumbox Schemerzone en Luchtkastelen - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Naast het jubileumproject worden er werken van 60 grafische kunstenaars tentoongesteld van bijvoorbeeld Cecile Bank, Hilda Boer, Herman Deenen en Carole Witteveen. Het thema is Schemerzone en Luchtkastelen in dialoog met Escher. De expositie is van 14 september tot en met 30 september in winkelcentrum Zaailand op de eerste verdieping.

(Advertentie)
(Advertentie)