We zullen anders met onze aarde om moeten gaan

We moeten anders met onze aarde omgaan, want zo komt het niet goed. Dat is de boodschap van de Soil Food Week in Fryslân. Er zijn in oktober verschillende activiteiten die mensen wijzen op het belang van de aarde. Volgens de organisatie wordt het tijd om in te zien dat we de aarde voor de toekomst moeten koesteren. Het is de basis van ons voedsel. Chemische bestrijdingsmiddelen horen daar niet bij.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Volgens Theo Mulder is er meer aandacht nodig voor de aarde waarop we leven. Mensen hebben veel toegevoegd aan de aarde. Eigenlijk is de bodem 'lui' geworden en produceert het nauwelijks nog microbiologische stoffen. De uitdaging is om de aarde weer aan het werk te zetten.
Verslaggever Auke Zeldenrust in gesprek met Theo Mulder
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De Soil Food Week is van 10 tot en met 13 oktober in Leeuwarden, Drachten en Oosterwolde. Door de grachten van Leeuwarden zal een Fries paard van vijf meter hoog varen. Het paard waarschuwt voor de gevaren van plastic zwerfafval. De week wordt afgesloten met een festival in De Lawei in Drachten. Volgens Marlise Vroom van de organisatie is de actieweek nodig om de mensen na te laten denken over de toekomst van de aarde. "Het kan nu nog, het is nog niet te laat. Maar het moet nu wel gebeuren, het is tijd om anders met onze bodem om te gaan."
Verslaggever Auke Zeldenrust praat met Marlise Vroom