Nog geen structurele oplossing voor culturele broedplaatsen

Leeuwarden heeft nog wel culturele broedplaatsen, volgens wethouder Sjoerd Feitsma, maar er is wel een structurele oplossing nodig, zodat dat over een paar jaar ook nog het geval is. Dat zei hij dinsdag in Fryslân Hjoed. "In de Westerkerk gebeurt nu veel, maar de gemeente beschikt niet over locaties die gebruikt kunnen worden als cultureel broedplaats, en helemaal niet over locaties die makkelijk toegankelijk zijn."
Feitsma oer kulturele briedplakken yn Ljouwert
De culturele wereld in Leeuwarden maakt zich zorgen over de zogenoemde broedplaatsen. Op die plaatsen zijn onder andere Leeuwarder festivals en het idee voor Culturele Hoofdstad ontstaan. Die plaatsen zijn er steeds minder. "We gaan geen supergoede nieuwe plek vinden, zoals de Blokhuispoort ooit was", zegt Koen Haringa, initiatiefnemer van de tijdelijke broedplaats De Biergarten, "Dan hebben we wel een probleem. Je ziet collega's die ruimtegebrek hebben. Ze willen aan de slag, hebben weinig geld, maar wel goede ideeën. Het probleem is dat ze geen plek kunnen vinden."
Er gebeurt meer, maar er is minder ruimte.
Wethouder Sjoerd Feitsma over de culturele broedplaatsen
Wethouder Sjoerd Feitsma zegt dat de gemeente er eigenlijk hetzelfde over denkt als de culturele wereld: "We zien dat er veel creativiteit in de stad en in Fryslân, maar en dat dat nu moeilijk een plek kan vinden. Dat heeft twee belangrijke redenen: er gebeurt veel meer dan vijf, zes jaar geleden. Dat is positief, maar het betekent ook dat er meer behoefte is aan ruimte. Het tweede is dat die ruimte juist minder is geworden. Dat komt omdat de economie het goed doet: er staan minder winkels en scholen leeg."
Het probleem is dus dat er geen plek is waar 'makkers' terecht kunnen. "Een plaats waar mensen komen voor lage kosten en waar van alles kan ontstaan", zegt Feitsma. "In feite wat de Blokhuispoort in 2013 was, maar dan op kleinere schaal."

Haringa kritisch op gemeente

De gemeente heeft nu een concept-kadernota gemaakt. Haringa is er blij mee. "Het is een rode lap, waarbij de gemeente aantoont dat ze onze visie delen. Wij willen graag iets maken en presenteren, dus er is wel haast bij." Maar Haringa heeft ook een kritische noot over de kadernota: "Het is vreemd dat er erkend wordt dat de broedplaatsen sociaal en financieel iets opleveren, maar dat er ook wordt gezegd: het moet wel exploitabel zijn, dus we hebben hoge huren nodig. Daarmee schop je het hele concept onderuit."