Van der Molen en Huitema positief, Diks kritisch

18 sep 2018 - 19:52

Koning Willem-Alexander sprak in de Troonrede zijn waardering uit voor boeren, maar ook voor vissers en tuinders die soms onder zware omstandigheden voor ons eten zorgen. De koning had ook aandacht voor de samenleving, een in Fryslân niet onbekend woord.

Prinsjesdei en Fryslân

Tweede Kamerlid Harry van der Molen uit Kootstertille vond het mooi dat samenleving terugkwam in de troonrede: "Uiteindelijk telt met name hoe we samen met elkaar omgaan in dit land", zei de CDA'er. "Dat heeft veel te maken met wat we in sociaal opzicht doen. Dus ik vind het mooi dat de koning ook wat zei over mensen die het moeilijk hebben, dus mensen met schulden of ouderen die extra zorg nodig hebben. Ik vond het een mooie troonrede."

Harry van der Molen

Van der Molen was ook blij met de woorden van de koning voor de boeren: "Dat is een erkenning voor het feit dat niet elke agrariër het makkelijk heeft. In dit land krijgen onze boeren veel te verduren, maar dat is heel vaak onterecht. Zij werken zich uit de naad, dus mooi dat de koning daar een compliment voor maakt."

Fonds voor jonge boeren

In het regeerakkoord stond al het plan dat er een fonds komt voor jonge boeren, die het bedrijf van hun ouders over willen nemen. "Financieel is dat heel lastig", zei Van der Molen. "Met dit fonds, waar een groot bedrag in komt, kunnen jonge boeren een start maken. Dat is voor onze provincie heel belangrijk."

Die woorden onderstreepte VVD-Europarlementariër Jan Huitema uit Makkinga: "De gemiddelde leeftijd in de landbouwsector is hoog. Niet alleen financieel, maar ook betreffend regelgeving is het belangrijk dat dit probleem onder de aandacht komt, zodat een jonge boer daadwerkelijk het bedrijf over kan nemen."

Jan Huitema

Er waren ook kritische geluiden op de kabinetsplannen, bijvoorbeeld van GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks uit Leeuwarden. "Zo'n menselijke troonrede was ook wel nodig, want de boodschap die financieel volgt was: dit kabinet is aan het werk voor het grote bedrijfsleven en niet voor het kleinere bedrijfsleven en het MKB."

Isabelle Diks

Daarmee doelt Diks op de dividendbelasting, die het kabinet wil afschaffen. "In de zorg, in het onderwijs, bij de militairen, de politie, de buschauffeurs: heel veel mensen hebben abominabele arbeidsomstandigheden, in elk geval niet de beloning die erbij past. Maar het is blijkbaar geen enkel probleem om 2 miljard aan Shell en Unilever te geven. Dat verhaal is niet goed te verkopen, dus dat proberen ze nu in te pakken met een menselijke troonrede."

(Advertentie)
(Advertentie)