Provincie blij met miljoenennota: "Dit biedt kansen voor Friesland"

18 sep 2018 - 17:20

Provincie Fryslân is blij met de miljoenennota, die dinsdag werd gepresenteerd in Den Haag. Volgens gedeputeerde Klaas Kielstra biedt het kansen voor Friesland om te profiteren van de bloeiende economie. Het kabinet trekt geld uit voor het verbinden van landbouw en natuur, infrastructuur, cultuur en de energietransitie. Ook een leefbaar en vitaal platteland staan op de agenda in Den Haag. Kielstra is positief: "Een positief geluid uit Den Haag. Ook voor het platteland. Dat is wel eens anders geweest. Dit biedt kansen voor onze provincie."

Foto: ANP Foto

Landbouw en natuur

Het verbinden van landbouw en natuur past bij de ambitie van de provincie om meer zogenoemde natuurinclusieve landbouw te stimuleren. Ook het probleem van de bedrijfsopvolging in de boerensector wil het kabinet aanpakken. Bovendien hoopt de provincie dat de extra aandacht voor een vitaal en leefbaar platteland zich uitbetaalt in een goede aanpak van de bevolkingskrimp.

Bereikbaarheid

De provincie heeft al een bestemming voor het extra geld dat het kabinet in de infrastructuur wil steken. Het verbeteren van de onveilige situatie bij de brug over de Skarster Rien in de A6 en een snellere treinverbinding met de Randstad staan hoog op het verlanglijstje.

Cultuur

De miljoenennota heeft ook positieve berichten voor de culturele sector. Daardoor ontstaat de mogelijkheid om de energie van Culturele Hoofdstad vast te houden na 2018.

Nieuwe banen

Verder hoopt de provincie dat de energietransitie nieuwe banen zal opleveren. Een hoger budget voor defensie kan mogelijk goed uitpakken voor Vliegbasis Leeuwarden.

(Advertentie)
(Advertentie)