Doarpswurk staat onder druk

16 sep 2018 - 20:23

Doarpswurk is een organisatie die initiatieven steunt en stimuleert om de leefbaarheid op het Friese platteland te vergroten. Ze begeleiden vrijwilligers in honderden Friese dorpen. De provincie is van plan de subsidiekraan dicht te draaien. Directeur Jan Hendrik Jansen is het niet eens met de beleidsnotitie waar Provinciale Staten op 26 september over zal besluiten. Hij was te gast in het Omrop Fryslân-programma Buro de Vries.

Jan Hendrik Jansen, direkteur fan Doarpswurk - Foto: Omrop Fryslân

Jan Hendrik Jansen van Doarpswurk

"Ik wil de beleidsnotitie niet afkraken", zegt Jan Hendrik Jansen, "maar er spreekt voor mij niet genoeg visie uit'. Directeur Jansen van Doarpswurk vindt het helemaal niet erg dat zijn organisatie eens tegen het licht wordt gehouden. Met de tijd veranderen zaken en dat betekent dat je werkwijze best eens mag worden aangepast. Maar met het plan van de provincie om de financiële steun voor zijn Doarpswurk in twee jaar tijd af te bouwen, zonder dat er een degelijk nieuw plan ligt om de steun aan vrijwilligers te behouden, is hij het niet eens.

Winaam - Foto: Omrop Fryslân

Waar maakt Jansen zich dan precies zorgen over?

- Steun aan vrijwilligers door een commerciële organisatie.

- Enkel initiatieven door het Iepen Mienskipsfûns krijgen financiering.

- De provinciale dorpshuisregeling wordt afgebouwd naar helemaal nul.

- Hoe het ontstaan van initiatieven stimuleren?

Jansen kan zich wel vinden in het plan om naar één netwerkorganisatie te gaan, in plaats van verschillende organisaties, die allemaal apart financiering krijgen, eigen gebouwen en directeuren hebben. Als de provincie nu op een rijtje zou zetten wat ze uitgeven aan leefbaarheidsorganisaties, dan denkt hij dat dat een stuk goedkoper kan. Zou Doarpswurk niet die nieuwe netwerkorganisatie moeten worden? "Nee, eerst kijken wat we nodig hebben. Vorm volgt inhoud."

Op 26 september komt de 'Notitie Leefbaarheid' tot besluitvorming in de Staten. Doarpswurk roept mensen op hierheen te komen.

Trefwoorden: 
doarpswurk
(Advertentie)
(Advertentie)