Q&A: Marelie van Rongen neemt afscheid van Oerol

15 sep 2018 - 19:41

Na acht jaar neemt Marelie van Rongen afscheid van Oerol. In 2019 wordt ze directeur van De Toneelschuur in Haarlem, de regio waar ze vandaan komt. Omrop Fryslân had een gesprek met Van Rongen waarin ze terugblikt op acht jaar Oerol.

Foto: Omrop Fryslân

Waarom verlaat je Oerol?

"Twee redenen: mijn man is freelancer in de culturele sector en wilde wel wat meer uitdaging in zijn werk en dat zit toch aan de wal. Mijn dochter gaat naar school en dat is ook een nieuwe fase in ons leven. Tegelijkertijd kwam deze vacature, die mij enorm aansprak. De Toneelschool zet in op talentontwikkeling, dat vind ik belangrijk. Daarnaast is het ook een productiehuis, dus ik kan weer veel theater zien. Daar heb ik ook veel zin in."

Begin dit jaar was je op het provinciehuis om je sterk te maken voor meer overheidssteun van de provincie voor Oerol en voor andere festivals. Hoe laat je Oerol achter?

"Volgens mij heel goed. We zijn verzekerd van vier jaar financiële steun en ik denk dat de provincie ons blijft steunen. Ik laat dit vol vertrouwen aan mijn opvolger over."

Wie wordt je opvolger?

"Dat is voor mij ook nog een vraag! Ik heb nog geen idee, we zijn hard op zoek naar iemand die de functie wil vervullen."

Wat waren de hoogtepunten als je terugblikt op Oerol?

"Er waren zoveel. Ik kan me nog herinneren dat Joop Mulder, de voormalige directeur, het aan ons heeft overgedragen, dat was een speciaal moment. De bubbel in het bos was een hoogtepunt, we lang gewerkt aan een opblaasbare theaterruimte in het bos. En het feit dat het publiek nog steeds zo graag komt en zo gretig is, dat is ook een hoogtepunt."

Wat ga je missen aan Terschelling?

"Alles! Heel Terschelling ga ik vreselijk missen. De stranden, de zee, de bossen.. de Terschellinger winters zijn ook prachtig. De geur van de zee, het eten van een vers gebakken visje zijn allemaal dingen die ik ga missen. Het is echt mijn thuis geworden."

Per wanneer vertrek je naar Haarlem?

"Ik heb op 30 november mijn laatste werkdag bij Oerol. Dan moet ik natuurlijk nog verhuizen, want ik begin 7 januari in Haarlem bij De Toneelschuur. Ook wil ik nog even bijkomen en mijn hoofd leegmaken."

(Advertentie)
(Advertentie)