Heeg neemt Groenplein voor dorpshuis feestelijk in gebruik

14 sep 2018 - 22:50

Het dorp Heeg nam vrijdagavond feestelijk het 'Groenplein' in gebruik. Het plein ligt voor het Hegemer dorpshuis en bestaat uit onder andere een muziekkoepel naar een ontwerp van kunstenaar Gerrit Terpstra, veel groen, een terras en mogelijkheden voor de kinderen om te spelen. Van die mogelijkheden wordt veel gebruik gemaakt.

Heech is wiis mei it Griene Plein foar it doarpshûs - Foto: Omrop Fryslân

Het Groenplein is een initiatief van de werkgroep Duurzaam Heeg en is in totaal wel zes jaar onderweg geweest. Verreweg het meeste werk is gedaan door Hegemer vrijwilligers, vertelt Lucy Gelderblom van Duurzaam Heeg. Zij schat dat ze in totaal wel tweeduizend uren werk hebben gehad. Precies om die reden werd de opening gedaan door de Hegemers zelf en werd hier geen wethouder of andere bobo voor uitgenodigd.

Foto: Omrop Fryslân

Beluister onze reportage over het Groenplein van Heeg

Van de muziekkoepel werd vrijdag al veel gebruikgemaakt door het muziekkorps, streetdancers en een koor. Duurzaam Heeg is al jaren bezig met verschillende initiatieven om de gemeenschap duurzamer te maken. Zo staat er vlak buiten het centrum van het dorp een liftpaal met het opschrift 'Sneek'. Wie daar gaat staan, krijgt in de regel vrij snel een lift van een dorpsgenoot.

Foto: Omrop Fryslân

Voor de toekomst heeft Duurzaam Heeg nog meer ambities. De groep wil de komende tijd onderzoeken of Heeg ook het eerste gasloze dorp van Fryslân kan worden. Lucy Gelderblom realiseert zich dat de gemeenschap dat waarschijnlijk niet op eigen verantwoording teweeg kan brengen. Zoiets kan niet zonder hulp van de overheid, maar de werkgroep wil in ieder geval nagaan wat de mogelijkheden voor een proef zijn.

De aanwezige Hegemers maakten er vrijdag een klein feestje van met muziek, dans en verschillende streekproducten, zoals Hegemer ijs van het merk 'Wymbrits' en pannekoeken.

(advertinsje)
(advertinsje)