"Zonder nieuwbouw verdwijnt ouderenzorg in Koudum"

14 sep 2018 - 21:52

De gemeente Súdwest-Fryslân moet instemmen met de nieuwbouwplannen voor zorgcentrum De Finke in Koudum. Doet die dat niet, dan verdwijnt de ouderenzorg uit Koudum. Met die waarschuwing komt zorginstelling Patyna, eigenaar van De Finke.

Er wordt al jaren gesproken over de nieuwbouwplannen en komende week is de gemeente aan de beurt, om er wel of geen groen licht voor te geven. Volgens Patyna kan de gemeente niet anders dan instemmen, want het huidige gebouw voldoet al lang niet meer aan de eisen van deze tijd.

Verslaggever Wytse Vellinga was bij De Finke in Koudum

Legionella

Zo zijn de appartementen voor de bewoners veel te klein en kan er niet meer de zorg worden verleend, zoals die tegenwoordig wordt verwacht. Ook hebben ze er regelmatig last van legionella in de waterleiding.

Centrale woonkamer

In de nieuwbouwplannen wordt De Finke opgedeeld in meerdere appartementsgebouwen met elk een eigen centrale woonkamer. De appartementen zelf bestaan uit een badkamer, slaapkamer en woonkamer. De gebouwen zijn zo ingericht, dat ze ook geschikt zijn voor mensen met dementie.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Piet Zonderland van Dorpsvernieuwing Koudum over de KAS

Naast de woningen komt er ook een los centraal gebouw, waar tal van activiteiten in samenwerking met het dorp zullen worden opgezet. Dit gebouw, dat ook wel de KAS wordt genoemd, is ongeveer zo groot als een voetbalveld. Hierin moet onder andere een aantal winkels en zorgaanbieders komen, maar ook zullen mensen er bijvoorbeeld kunnen biljarten. Doel is om voor meer integratie van de ouderen in het dorp te zorgen.

De nieuwbouwplannen kosten in totaal tussen de 15 en 20 miljoen euro.

Trefwoorden: 
Koudum ouderenzorg De Finke
(advertinsje)