Vrijdagsmarkt over koopkracht: "Je krijgt een dubbeltje, maar ze pakken een kwartje"

Wij gaan er bijna allemaal 1,5 procent op vooruit volgend jaar. Dat is althans een van de nieuwsfeiten uit de Miljoenennota die op Prinsjesdag wordt bekendgemaakt, maar die traditiegetrouw weer is uitgelekt. Op de Leeuwarder vrijdagsmarkt waren de meeste reacties voorzichtig: "Eerst zien, dan geloven!"
Kassa © Shutterstock.com
Ik geloof het niet eerder dan wanneer ik het op mijn rekening zie.
Een kritische vrijdagsmarktbezoeker.
"Ik geloof het niet eerder dan wanneer ik het op mijn rekening zie", vertelde iemand. "Is dit een boodschap van Rutte? Dan geloof ik hem niet. Die man is bepaald niet in zijn eerste leugen gestikt".
Ik ben al blij en dankbaar dat ik een uitkering krijg!
Een jonge vrouw met een uitkering
Een jonge vrouw met een uitkering had al gezien dat zij er iets minder bij krijgt: 0,9 procent, maar ze wilde niet zeggen dat ze dat oneerlijk vond. "Ik ben al blij en dankbaar dat ik een uitkering krijg!"
Zolang we nog een plakje brood hebben met iets erop, hebben we niets te klagen.
Een tevreden senior
Een van de kooplieden verwacht dat dit koopkrachtplaatje niet volledig is: gas wordt duurder, de benzineprijs gaat omhoog, de zorgverzekering wordt veel duurder. "Wij krijgen een dubbeltje, maar ze pakken een kwartje!"
Een wijze les kwam nog van een tevreden senior: "Zolang we nog een plakje brood hebben met iets erop, hebben we niets te klagen. Toch?"
Verslaggever René Koster op de vrijdagsmarkt in Leeuwarden