Grondig opgeknapte Rijksstraatweg Hurdegaryp heropend

14 sep 2018 - 15:18

Het dorp Hurdegaryp is weer één. De oude Rijksstraatweg die het dorp al tientallen jaren opsplitste, is niet meer. De afgelopen maanden is de weg op de schop gegaan. Het oude asfalt is er uitgehaald en daarvoor in de plaats ligt nu een klinkerweg.

Yngreven opknapte Ryksstrjitwei Hurdegaryp weriepene

Sinds enkele jaren is de rondweg om Hurdegaryp geopend. De weg is onderdeel van de Centrale As. Na de opening keerde de rust terug in het dorp. Reden er eerst elke dag nog zo'n 20.000 auto's door Hurdegaryp, nu zijn dat er nog maar een paar duizend.

"Door de herinrichting is het dorp weer één geworden", zegt Eddy van der Heide van dorpsbelang. "Vroeger had je de noordkant van de Rijksstraatweg en de rest. Nu is dat deel er eindelijk weer volledig bijgetrokken."

Door de herinrichting is het dorp weer één geworden.

Eddy van der Heide, dorpsbelang Hurdegaryp
Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Ondernemers langs de weg hebben nu niet minder klanten, zegt Van der Heide. "Ik sprak laatst de eigenaar van meubelzaak Neef. Hij is er wel blij mee, want hij zei dat het er op lijkt dat mensen nu van de weg durven te gaan."

De complete herinrichting van Hurdegaryp is nog niet klaar. Wethouder Rommert Dijk van Tytsjerksteradiel: "We zijn nog bezig met de herinrichting van het stationsgebied. Daar komt een tunnel onder het spoor en de stoplichten in de rondweg maken plaats voor een rotonde." Dat werk komt volgend jaar af.

(Advertentie)
(Advertentie)