VIDEO: Friese derby leeft: "Hier doe je het voor"

14 sep 2018 - 14:14

Het is op dit moment dé wedstrijd in het Friese voetbal. Nu Cambuur en SC Heerenveen elkaar niet tegenkomen, gaat de Friese voetbalderby tussen ONS Sneek en Harkemase Boys. 'De wâldpiken tegen de Sneker stêdsjers'. Het is de wedstrijd van de week bij Omrop Fryslân.

Foto: Omrop Fryslân

De wedstrijd van de week is een nieuw concept bij de Omrop. Iedere week wordt er een wedstrijd gekozen, die extra aandacht krijgt. De eer voor de eerste wedstrijd gaat naar ONS Sneek en Harkemase Boys. Deze wedstrijd is zaterdagavond live te volgen op de radio, op internet is er een liveblog en na afloop is de samenvatting te zien op de website en in de Omrop-app. Ook wordt er voor de wedstrijd via Facebook vooruitgekeken op het duel met beide trainers.

REPO Rivaliteit by Fryske derby yn tredde difyzje

Wedstrijden tussen ONS Sneek en Harkemase Boys hebben eigenlijk altijd wel iets bijzonders. Zo maakten fans van de Snekers in 2013 de middenstip oranje op sportpark De Bosk. "Het is altijd elkaar de loef afsteken", zegt Ale de Boer, ONS-aanvoerder en oud-speler van Harkemase Boys. "Maar het gaat om wie de beste van Fryslân is op het hoogste amateurniveau. Het is altijd weer een bijzonder potje."

ONS Snits-spiler Ale de Boer en Harkemase Boys-spiler Henny Bouius - Foto: Omrop Fryslân

Bij Harkemase Boys heeft Henny Bouius zich opgewerkt tot een van de belangrijkste krachten. Het is het vijfde seizoen van Bouius bij de Harrekieten. Hij weet hoe belangrijk de wedstrijd tegen ONS Sneek is, maar hoe zit dat met zijn teamgenoten? "De vaste kern kent het belang van de wedstrijd. Dat de wedstrijd tegen ONS dé wedstrijd is, is het eerste dat wordt gezegd."

Op De Bosk gaat het al de hele week over het duel met de Snekers. "Afgelopen zaterdag na de wedstrijd kwamen we in de kantine en het ging direct over komende zaterdag. Dat is de wedstrijd waar het om draait. Dat merk je bij de supporters wel."

Een reportage over de Friese derby

(Advertentie)
(Advertentie)