"Zorg voor meer draagvlak over arbeidsmigranten in Waadhoeke"

14 sep 2018 - 07:27

De gemeente Waadhoeke wil dat er op korte termijn meer mogelijkheden komen voor de huisvesting van arbeidsmigranten in de regio. Dat is het plan van het college. Begin dit jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met een nieuw huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten, maar het college wil dit beleid nu verruimen. De FNP heeft er donderdagavond vragen over gesteld.

Foto: Omrop Fryslân

Eerder dit jaar heeft de nieuwe gemeente het beleid van de drie oude gemeenten Het Bildt, Franekeradeel en Menameradiel geharmoniseerd. Dat beleid gaat over de huisvesting van arbeidsmigranten uit landen als Polen en Griekenland. Met het beleid wil Waadhoeke voorkomen dat de arbeidsmigranten allemaal bij elkaar in één straat wonen, want dat is volgens de gemeente niet goed voor de integratie.

Sijbe Knol fan FNP Waadhoeke

"Het is niet een ideaal beleid", zegt Sijbe Knol van de FNP. "Er moet geen quotering per dorp meer zijn. Tien procent mag worden verhuurd aan arbeidsmigranten. Dat kan in handen komen van investeerders. Er zijn mensen die door straten lopen en huizen kopen voor migranten. Die mensen moeten natuurlijk een plekje hebben en wij snappen dat het college wat wil veranderen in het beleid, maar zorg dan wel voor draagvlak." Een alternatief kan volgens Knol zijn dat de gemeente de werknemers bij de werkgevers plaatst. Zij kunnen zich dan ook inschrijven bij de woningbouw. "Die mensen willen hier dan ook langer blijven", aldus Knol.

Ga het gesprek aan met het dorpsbelang en geef iedereen de ruimte.

Sijbe Knol van de FNP

Draagvlak is er nu net niet, volgens Knol. De gemeenschap wordt volgens hem niet genoeg meegenomen in de besluitvorming. "Ga het gesprek aan met het dorpsbelang en geef iedereen de ruimte om er iets van te vinden. Als je een keuze moet maken, willen wij alle voors en tegens weten. Dit ligt politiek gevoelig en daar moet je rekening mee houden. Anders kun je niet op draagvlak van de gemeenschap rekenen. De mensen moeten worden gehoord."

De vragen die de FNP heeft gesteld, moeten volgens Knol eigenlijk een plek krijgen in een openbare bijeenkomst. De gemeente heeft ook een kernteam voor onderwerpen die leven in de samenleving. "Daar moet dit een plekje krijgen, maar het college is dat niet van plan. De raad kon het zelf wel op de agenda zetten. Dat gaan we ook doen."

Op welke termijn dat moet gebeuren, weet Knol nog niet. Hij wil er geen datum aan vastplakken. "We moeten hier voorzichtig mee omgaan en de mensen erin meenemen. Als er maar draagvlak is."

(Advertentie)
(Advertentie)