Gosse van der Meer, avonturier op de fiets

Gosse van der Meer, 23 jaar oud, veldrijder en altijd onderweg. Nu heeft hij een klein moment van rust. De wielrenner kan thuis bij z'n vader en moeder eventjes uitblazen van zijn lange reis, die hij net heeft gemaakt naar de andere kant van de wereld, om daar te fietsen. Hij reed wedstrijden in Australië en China. Van de vijf die hij reed, won hij er drie en hij werd twee keer tweede.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
"Ik ging naar Australië omdat mijn fietssponsor daar belangen heeft", zo vertelt Van der Meer. Hij wordt gesponsord door het Duitse merk Bombtrack. Down Under is dat populair: "Ze vroegen of ik daar wilde fietsen. Ja natuurlijk, graag! Ik kon er een paar wedstrijden doen en bovendien mooi trainen."
Voor Van der Meer is het een nieuw begin. Vorig jaar stapte hij op bij zijn Belgische ploeg en later viel hij hard en raakte geblesseerd aan zijn knie. Van der Meer maakte het besluit om het volledig anders te doen. Hij begon zijn eigen ploeg en vond een ander pad om punten te sprokkelen voor de UCI-ranking. Die zijn van belang voor de startpositie in veldritwedstrijden.

Australië

In Australië won Van der Meer meteen z'n eerste wedstrijd. "Een kleine koers, nationaal. Niet van groot belang, maar wel mooi om te winnen natuurlijk." Daarna kwamen twee andere wedstrijden waar wel punten waren te verdienen. Hij werd twee keer tweede. "Machtig om mee te maken. Voornamelijk ook voor de sponsor. Dat merk is daar ongelofelijk populair, vooral omdat de mensen daar veel verhalen maken op Instagram. Iedereen herkende mij dus al. Ik kreeg van alles aangeboden en iedereen wou wel meetrainen."
© Lotte Jacobs
Mijn tas zat vol met blikken tonijn en vlees. Dat roerde ik dan door m'n rijst.
Gosse van der Meer over het eten in China

China

Na vier weken Down Under wachtte het vliegtoestel naar China. Daar stonden twee ritten op het programma. "Ik had eerder al eens in China gereden. De organisatie kende mij dus al en zodoende sta je daar dan aan de start." Het leven was echter niet makkelijk. Van der Meer moest voornamelijk oppassen met het eten. "Mijn tas zat vol met blikjes tonijn en vlees. Dat roerde ik dan maar door mijn rijst. Groente kun je niet zomaar eten, want hoe hebben ze dat gewassen? Met kraanwater? Je weet het niet."
Van der Meer was een van de mensen uit een grote groep fietsers, die daar de koersen bij langs gaan. Een van hen werd al gauw ziek, een ander kon naar huis nadat hij van het buffet had gegeten. "Wij kwamen een keer langs een tankstation en daar lag fruit. Die man was binnen vijf minuten uitverkocht."
© Lotte Jacobs

Zijn fiets

Van der Meer liep in China meteen al tegen een probleem aan: zijn fiets was kwijt. Die lag bij aankomst in China nog in Maleisië. Vlak voor het begin van de eerste race werd de fiets gebracht en kon hij racen. Niet zonder succes dus. Ook al viel hij een keer. Van der Meer bleef rustig en haalde iedereen in en won de wedstrijd na een klim.
De tweede race won hij met een spannende sprint. "Ik durfde niet met beide handen in de lucht over de finish te gaan, zo close was het." Zo haalde Van der Meer UCI-punten en prijzengeld binnen. Van der Meer had zichzelf in het verleden iets beloofd: bij winst in een officiële UCI-wedstrijd een jacuzzi kopen. "Ik heb het niet gedaan", lacht hij. "Die dingen vreten stroom en hoe vaak zit ik er in? Ik heb nu iets anders gekocht."
Voor de sponsor was zijn winst in China ook interessant. "Een groot deel van de onderdelen wordt gemaakt in Azië. Ik heb dus de fiets na mijn winst ook pontificaal in beeld gezet. Die was op landelijke tv in China. De baas daar in Duitsland heeft veel telefoontjes gehad van enthousiaste producenten. Dat was een mooie promotie."
Gosse van der Meer
Ze hebben me gevraagd om te fietsen in Japan en ook om weer terug te komen naar China. Dat lijkt mij wel wat.
Gosse van der Meer

Nieuwe avonturen

Het avontuur is nog niet voorbij. De komende weken vertrekt Van der Meer naar Zwitserland. Daar rijdt hij weer verschillende wedstrijden. Dan door naar Tsjechië, om weer terug te gaan naar Zwitserland. Hij hoopt dan genoeg UCI-punten te hebben verzameld om een startrij op te schuiven bij de grote races in Nederland en België, de zogenaamde Superprestige-wedstrijden. Andere avonturen liggen ook al in de planning. Van der Meer: "Ze hebben me gevraagd om te fietsen in Japan en ook om terug te komen naar China. Dat lijkt mij wel wat."
Als alles goed gaat, is Van der Meer in oktober te zien in Nederland bij de Superprestige-veldrit in Gieten.