Jan Minno Rozendal naar Macedonië voor schrijfproject Oare Wurden

13 sep 2018 - 17:52

Historicus en publicist Jan Minno Rozendal uit De Westereen is door de jury van het literaire uitwisselingsproject Oare Wurden geselecteerd voor een verblijf in Macedonië. Oare Wurden is een project voor schrijvers in kleine Europese talen. Die schrijvers kunnen dan acht weken in het buitenland wonen en werken.

Jan Minno Rozendal - Foto: Jan Minno Rozendal

Rozendal was één van de twee schrijvers die een schrijfplan indiende. Volgende week reist hij naar de Macedonische stad Bitola. Daar wil hij beginnen aan een biografie van Douwe Kalma. Ruim honderd jaar geleden gaf Kalma, als oprichter van de Jongfryske Mienskip en schrijver van 'Fryslân en de Wrâld', een impuls aan het zelfbewustzijn en de eigenwaarde van de Friezen.

Het werk van Rozendal moet een wetenschappelijk verantwoorde biografie worden. Zijn verblijf in Macedonië ziet hij als prelude op dat schrijfproject.

Rozendal is geboren in De Westereen en woont nu in Groningen, waar hij geschiedenis studeerde. Hij heeft de afgelopen twee jaar twee historische romans uitgebracht. Afgelopen maand publiceerde Rozendal ook een biografie van dichter en Friese strijder Anders Minne Wybenga.

Het is niet voor het eerst dat een Friese schrijver voor Oare Wurden naar de Macedonische stad Bitola gaat: André Looijenga ging Rozendal voor. Verder waren Bart Kingma en Gerard de Jong in San Sebastián (Baskenland), Hein Jaap Hilarides in Maribor (Slovenië) en Karen Bies in Belmullet (Ierland). Het doel van een verblijf in het buitenland is het opbouwen van een literair netwerk. Het uiteindelijke werk wordt in het Engels en andere talen vertaald en gepubliceerd op de website van Oare Talen.

(Advertentie)
(Advertentie)