"Toren Scharnegoutum wordt hoe dan ook opgeknapt"

Het opknappen van de toren van Scharnegoutum gaat komend voorjaar hoe dan ook van start. Er is nog niet genoeg geld binnen om de kosten te dekken, maar volgens het kerkbestuur kan er niet langer mee gewacht worden. "We zetten het werk nu door want anders komt een deel van de leien mogelijk naar beneden", zo zegt de kerkrentmeester Pieter Jellema.
© Omrop Fryslan, Wytse Vellinga
Er wordt al maanden actie gevoerd om het geld voor de opknapbeurt bij elkaar te krijgen en tot nu toe heeft dat 35-duizend euro opgeleverd. Meer dan de helft van dat geld is bij elkaar gebracht door het dorp zelf en ook de komende maanden zullen er nog activiteiten worden gehouden.
Er zijn daarnaast nog een aantal fondsen aangeschreven die op dit moment nadenken over de vraag of ze geld beschikbaar willen stellen aan de toren. Lukt dit niet dan zal het kerkbestuur het eigen geld moeten aanspreken.
Verslaggever Wytze Vellinga keek bij de toren
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De toren is eigenlijk al jaren toe aan een fikse opknapbeurt. De leien op het dak zijn lek en dat zorgt voor houtrot aan de binnenkant. Daar niets aan doen is eigenlijk geen optie. Als het dak niet kan worden vernieuwd en het houtwerk niet wordt vervangen, dan zal de toren deels gesloopt moeten worden.