"Dood Aldert Poortema uit IJlst had voorkomen kunnen worden"

13 sep 2018 - 11:03

Het 'eigen-vuur-incident' dat tien jaar geleden in Uruzgan aan onder andere de 22-jarige militair Aldert Poortema uit IJlst het leven kostte, had voorkomen kunnen worden, wanneer de verantwoordelijk commandant had geluisterd naar waarschuwingen. Dat zeggen collega's van de commandant donderdag in De Telegraaf. Bij het incident kwamen naast Poortema ook Wesley Schol en twee Afghaanse militairen om het leven.

Foto: Omrop Fryslân

De commandant krijgt van zijn collega's het verwijt dat hij gewaarschuwd was om op de dag dat het mis ging, 12 januari 2008, niet weg te gaan. Het weer was te slecht en door het ontbreken van maanlicht zouden de nachtkijkers van de militairen niet werken. Toen de militairen hun posities moesten innemen, was niet duidelijk wie waar zat. Zo kon het gebeuren dat collega's werden aangezien voor de vijand.

Die jongens hadden nog in leven kunnen zijn.

Geestelijk verzorger Frans Kurstjens

Geestelijk verzorger Fans Kurstjens zegt in De Telegraaf dat er geen militaire noodzaak was voor de operatie. "Haast was niet nodig. Die jongens hadden nog in leven kunnen zijn." Defensie blijft achter de eerdere onderzoeken staan. Die stellen dat er fouten zijn gemaakt, maar dat er geen hoofdschuldige was en dat er daarom geen personele gevolgen hoefden te zijn.

(Advertentie)
(Advertentie)