Ouderen vaak slachtoffer van brand: staat de rollator dichtbij?

12 sep 2018 - 21:08

Het zijn vooral senioren die de afgelopen tien jaar door brand om het leven zijn gekomen, dat blijkt uit landelijk onderzoek. Bij elkaar opgeteld kwamen er de afgelopen tien jaar meer dan driehonderd senioren om het leven door brand. Een derde van de mannelijke brandslachtoffers is 65 jaar of ouder. Bij de vrouwen gaat het zelfs om de helft.

Brânwachtauto - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Jan Kees Toxopeus van de Friese brandweer herkent het landelijke beeld. Bij de Friese brandweer zijn senioren een belangrijke doelgroep, die ze door middel van voorlichting op de hoogte stellen en waarschuwen. Mensen worden op het belang van een goed werkende rookmelder gewezen en er wordt verteld dat ze bij het naar bed gaan de binnendeuren moeten sluiten. Verder raadt de brandweer aan om tijdens het koken bij het fornuis te blijven staan. "Koken en roken zijn de voornaamste oorzaken van woningbranden", zegt Toxopeus.

Jan Kees Toxopeus

Koken en roken zijn de voornaamste oorzaken van woningbranden.

Jan Kees Toxopeus

Senioren kunnen vaak minder snel ontsnappen, omdat alles nu eenmaal wat langzamer gaat. Ze horen ook minder goed, waardoor ze een waarschuwende rookmelder kunnen missen. Een oplossing daarvoor zou het koppelen van de rookmelder aan de rookmelder van de buren kunnen zijn, zodat ook zij worden gewaarschuwd.

De Friese brandweer oefent ook met de senioren. Eerst lichten ze de mensen voor en daarna gaan ze naar de slaapkamer. Mensen gaan op bed liggen en dan laat de brandweer de rookmelder afgaan. Dan moeten ze zo snel mogelijk zien te ontsnappen. Dan is het de vraag of de rollator binnen handbereik staat. Kunnen ze die meteen pakken? Of staan er spullen in de weg? Staat er iets voor de deur? De vluchtroute wordt op die manier grondig bekeken.

Tips van de brandweer op een rijtje

*Controleer of de rookmelder goed werkt

* Sluit de binnendeuren als je op bed gaat

* Blijf tijdens het koken bij het fornuis

* Zet de rollator naast het bed, zodat de rollator binnen handbereik is

* Oefen de vluchtroute van het bed naar de buitendeur

* Houd de vluchtroute vrij van obstakels

Trefwoorden: 
brandweer senioren
(Advertentie)
(Advertentie)