Friese koeien krijgen wellicht eendenkroos als voer

12 sep 2018 - 18:29

Een culinaire ontwikkeling voor Friese koeien: in de toekomst staat er mogelijk eendenkroos op het menu. Boer Djurre Postma uit Hurdegaryp heeft speciaal voor de productie van eendenkroos een vijver van 2000 vierkante meter aangelegd. Postma gebruikt het eendenkroos als vervanger van het soja in het veevoer.

Reportaazje oer Einekroas

Voor dit project werkt de boer samen met hogeschool Van Hall Larenstein. "Wij onderzoeken de randvoorwaarden en we proberen erachter te komen waardoor het eendenkroos hier gedijt. Groeit het niet goed, dan kunnen we aanpassingen doorvoeren, als dat nodig is", zegt Tsjippie Visser van Van Hall Larenstein.

In het krachtvoer dat de koeien nu krijgen, zit veel soja dat moet worden geïmporteerd. Eendenkroos kan op eigen bodem worden gekweekt. Het is veel duurzamer dan soja, vindt Postma.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

De pony's krijgen het eendenkroos nu al als voer, maar de koeien vinden het niet lekker. Stukje bij beetje wordt het kroos door het koeienkrachtvoer gemengd, in de hoop dat ze het straks wel lusten. De verwachting is dat er nog enkele maanden van onderzoek nodig zijn voordat de grootschalige productie van eendenkroos voor koeien van de grond komt.

Tom Wijers van het Van Hall Instituut is positief over eendenkroos voor koeien. "Kroos groeit op bepaalde plekken veel sneller, dus heeft het gigantisch veel potentie en is het zeker iets voor de toekomst", zegt hij.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
(Advertentie)
(Advertentie)