Wie wordt Grutte Pier in nieuwe serie van Steven de Jong en Omrop Fryslân

12 sep 2018 - 16:47

Woont Grutte Pier in Fryslân, Noord-Holland of zelfs in Zweden? Omrop Fryslân en Steven de Jong Films gaan op zoek naar een hoofdrolspeler voor een unieke serie over het leven van Pier Gerlofs Donia; beter bekend als Grutte Pier. De zoektocht naar misschien wel de meest legendarische Fries wordt in gang gezet in binnen- en buitenland en dat heeft een reden.

Foto: Omrop Fryslân

Volgens de verhalen was Grutte Pier een grote vent. "Wij zoeken naar een beer van een vent, die ook nog kan acteren en dat zijn er niet zoveel", zegt regisseur Steven de Jong. "Daarom zoeken we ook buiten Friesland." Er wordt gezocht naar een grote, fysiek sterke acteur van minimaal 1.90 meter lang, die tussen de 30 en 45 jaar is.

Acht jaar

Het maken van de serie wordt verspreid over een periode van acht jaar. Steven de Jong, die al lang rondloopt met het idee voor een film of een serie over Grutte Pier, zal elk jaar één episode maken. In acht episodes wordt het levensverhaal van de Friese vrijheidsstrijder verteld. De serie zal te zien zijn bij Omrop Fryslân.

Mannen die voldoen aan de eisen van Grutte Pier, kunnen zich opgeven via www.gruttepier.tv. Opgeven kan tot en met 15 oktober.

Steven de Jong

Grutte Pier leefde tussen 1480 en 1520 en was een boer in Kimswerd. In die tijd woedde er een grote burgeroorlog en Piers vrouw en kinderen werden vermoord. Hierdoor ging hij met zijn zwaard en zijn bende 'De Arumer Swarte Heap' de strijd aan met de bezetter. Aan Grutte Pier zouden wij het Friese gezegde 'Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries' te danken hebben. Volgens de verhalen gebruikte hij dat om erachter te komen wie een Fries was en wie niet.

(Advertentie)
(Advertentie)