Schoolleiders voeren actie voor betere arbeidsomstandigheden

12 sep 2018 - 13:21

Op sommige basisscholen in de provincie klonk woensdagochtend het brandalarm. Het is een actie van de Algemene Vereniging van Schoolleiders, AVS, om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk die ze ervaren en een beter salaris. De schoolleiders krijgen er in de nieuwe cao 2,5 procent bij, terwijl de leerkrachten een verhoging krijgen van 8,5 procent.

Voor directeur Egbert Schilstra van CBS de Stapstien in Kollumerzwaag gaat het niet alleen om deze beide zaken. Hij wil op deze manier ook nog eens aandacht vragen voor de omstandigheden in het huidige onderwijs: "Het is nog altijd lastig om personeel te vinden. Als er nu iemand ziek wordt, dan is het moeilijk om een vervanger te vinden."

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Als het niet anders kan, staat hij zelf voor de klas. "Maar dat is niet wat je wilt. Het andere werk moet ook gedaan worden. Laat je dat liggen, dan gaat dat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs", zegt Schilstra.

Veel animo voor de landelijke actie is er niet. Veel schooldirecteuren vinden de actie te solistisch. Ze vinden dat het geven van goed onderwijs teamwork is. Toch wordt de eis van de AVS wel gesteund. Met name omdat de waardering voor de soms zware baan nu te laag is.

Luister naar de reportage

(Advertentie)
(Advertentie)