Knooppunt Joure: wanneer mag je er 130 rijden?

12 sep 2018 - 12:01

Waarom mogen automobilisten bij Joure nog altijd geen 130 rijden? Het werk aan de voormalige rotonde lijkt al een tijd klaar, maar is dat wel zo?

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

De weg moet nog beter worden ingereden.

Dirk-Jan Lepstra

Bauke Deelstra spreekt met Dirk-Jan Lepstra

"Er staan inderdaad nog wat borden met 90 kilometer langs de weg", legt omgevingsmanager Dirk-Jan Lepstra uit. "Dat heeft te maken met de stroefheid van het asfalt. De weg is nog te glad, het duurt een tijdje voordat de bitumen het werk doen dat ze moeten doen." Voor de zomer is nog gemeten en toen was de weg nog niet stroef genoeg, wat mede door de warmte kwam. "Er moet dus nog genoeg verkeer overheen voordat de juiste stroefheid is behaald en dan kunnen de 90-kilometerborden weg. Tot die tijd willen we geen risico's nemen."

Nog een paar weken

Afgelopen week is opnieuw een stroefheidsmeting gedaan. "Als die resultaten er zijn en ze zijn gunstig, dan kunnen de borden weg." Lepstra denkt dat dat over een week of drie het geval is, maar hij houdt nog een slag om de arm.

Bauke Deelstra spreekt met Dirk-Jan Lepstra (2)

Geen files meer

Het verdwijnen van de rotonde heeft al wel veel voordelen opgeleverd. "De tijd van files is voorbij, de reistijd is nu betrouwbaar, want je kunt altijd doorrijden. Daarnaast zijn er geen onveilige situaties meer."

Stevige tunnel

Ze zijn nog aan het werk bij de oude tunnel richting Scharsterbrug. "Die is stevig gebouwd en er zit meer beton in dan we dachten. Het is lastig te slopen en de huizen staan er dicht op, dus we kunnen niet te zwaar materieel inzetten. Dan schudt de grond en dat geeft problemen."

Trefwoorden: 
Joure verkeer werk knooppunt
(Advertentie)
(Advertentie)