Friese tijgers en koe genomineerd voor titel Dier van het Jaar

12 sep 2018 - 11:49

De tijgers Sultan en Sayeeda en de koe Hermien zijn genomineerd voor de titel Dier van het Jaar. Dat is een prijs die de kinderkrant Kidsweek alle jaren uitreikt aan een bijzonder dier. De tijgers zijn in oktober vorig jaar uit een verlaten pretpark bij de Syrische stad Aleppo overgebracht naar opvangcentrum Felida Big Cat Centre in Nijeberkoop. Met de beide tijgers gaat het nu goed. Ze waren sterk vermagerd en getraumatiseerd door alle bombardementen in Syrië.

Fryske tigers en ko nominearre foar titel Dier van het Jaar

Bij de verkiezing Dier van het Jaar hoort een prijs van duizend euro. "We zijn heel blij met de nominatie", zegt Simone Schuls van Felida. "Als Sultan en Sayeeda winnen, zou dat echt een cadeautje zijn. We zouden het geld besteden aan de inrichting van hun nieuwe verblijf. Daar willen we een zwembad voor ze maken en hoge platforms voor ze bouwen. Vanaf zo'n hoog plateau hebben ze een goed overzicht, dat maakt ze zelfverzekerder." Het gaat zo goed met de beide tijgers, dat ze sinds een maand ook geregeld bij elkaar in het verblijf zitten. Het is de bedoeling dat ze uiteindelijk naar Lionsrock gaan, dat is in reservaat voor viervoeters in Zuid-Afrika.

Foto: Anton Kappers

Ook koe Hermien maakt kans op de prijs. Het dier ontkwam vorig jaar december toen het naar de slager werd gebracht. De koe verdween in de bossen van Lettele in Overijssel. Wekenlang wist ze uit handen van veeartsen, boeren en jagers te blijven. Hermien werd zo de beroemdste koe van Nederland. Na bijna twee maanden werd de koe gevangen. Ze wordt nu opgevangen in het koeienrusthuis in Zandhuizen

Bert Hollander van de stichting achter het koeienrusthuis zegt: "Ik vind het heel erg leuk dat ze is genomineerd. Hermien is een heel speciale koe. Ondanks de ontsnapping en alles wat ze daarna heeft meegemaakt, heeft ze vertrouwen in de mens. Dat is heel bijzonder."

Behalve de tijgers en de koe zijn nog twee dieren genomineerd. Stemmen kan nog tot en met donderdag 27 september via de website diervanhetjaar.nl. Op zondag 30 september wordt de winnaar bekend gemaakt.

(Advertentie)
(Advertentie)