Achtkarspelen zoekt een 'vooruitstrevende en informele' burgemeester

Achtkarspelen zoekt een 'vooruitstrevende en informele' burgemeester, die bovendien een betrokken persoonlijkheid heeft en stevig in de schoenen staat. Dat staat in de profielschets, die dinsdag bij een raadbijeenkomst is uitgereikt aan Arno Brok, commissaris van de Koning.
De nieuwe burgemeester wordt de opvolger van Gerben Gerbrandy. Die stopt in januari. Dan is hij precies zes jaar burgemeester van Achtkarspelen geweest. Het is de bedoeling dat de nieuwe burgemeester in februari officieel begint.

Meepraten

De inwoners en medewerkers van de gemeente konden hun mening geven over hoe de nieuwe burgemeester moet zijn. De uitkomsten van een vragenlijst zijn verwerkt in de profielschets. In november zijn de eerste sollicitatiegesprekken.
© Gemeente Achtkarspelen
Achtkarspelen wil een burgemeester die sociaal, zichtbaar en toegankelijk is. Ook gaat de voorkeur van de gemeente uit naar een burgemeester die minimaal de Friese taal verstaat.
Gerben Gerbrandy stopt per 14 januari 2019 als burgemeester van Achtkarspelen. Hij was van plan om met pensioen te gaan, maar stelt zich nu kandidaat als Eerste Kamerlid. "Hier had ik niet op gerekend", zegt hij. "Ik werd gebeld door de FNP. De partij had aan de leden gevraagd of ze ook kandidaten wisten, en blijkbaar ben ik genoemd. Dat is wel mooi. Maar dat wil niet zeggen dat het al gedaan is. Er is nog een lange weg te gaan."