Stichting Bescherming Historisch Harlingen vraagt Tweede Kamer om pilot voor 'veilige zoutwinning'

11 sep 2018 - 19:53

De stichting Bescherming Historisch Harlingen trekt woensdag in de Tweede Kamer aan de bel als het gaat om de zoutwinning onder de Waddenzee. De monumentale binnenstad van Harlingen, met meer dan 500 (Rijks-)monumenten, kan daardoor in grote problemen komen, zo denkt de stichting.

Ryksmonuminten yn Harns

De stichting wil daarom - evenals de gemeente Harlingen - garanties voor de monumentale binnenstad. De zoutwinning moet met de hand aan de kraan en die moet meteen kunnen worden dichtgedraaid als er schade ontstaat. De minister moet daarop toezien en daar een (pro-)actieve rol in spelen. Ook moeten er van tevoren harde afspraken worden gemaakt over het vergoeden van schade, als die toch ontstaat.

De stichting wil van de zoutwinning onder de Waddenzee bij Harlingen een pilot maken waarbij niet het verdienen van geld, maar de veiligheid voorop staat.

It monumint fan De Jong yn de Noorderhaven stiet yn de steigers - Foto: Omrop Fryslân

Naast de stichting Bescherming Historisch Harlingen komt ook directeur Durk van Tuinen van zoutfabriek Frisia aan het woord. Frisia en de stichting Bescherming Historisch Harlingen hebben geregeld contact. Zo is er overleg over het plan om in een paar monumenten in Harlingen een zogenaamde nulmeting uit te voeren.

Ook wordt er gesproken over het plaatsen van apparatuur die waarschuwt als er trillingen optreden in de ondergrond.

Wichtige dei foar Harnzers moarn

De vaste Kamercommissie van Economische Staten in de Tweede Kamer houdt woensdag een hoorzitting over zoutwinning in Nederland. Naast Fryslân wordt er ook zout gewonnen in Groningen en Twente. Bodemverzakking als gevolg van zoutwinning verloopt vaak langzaam en is redelijk voorspelbaar, maar er kunnen volgens experts ook problemen ontstaan als een zogenaamde caverne - een ruimte in de bodem waar het zout wordt uitgehaald - later instort.

De politieke partijen in de Tweede Kamer willen proberen om over zoutwinning betere afspraken te maken om problemen, zoals bij de gaswinning in Groningen, te voorkomen.

Luister naar 'ouwe seunen' Henk Oswald en Henk de Jong

It ynterieur fan it monumint oan de Sâltsleat fan de famylje Oswald - Foto: Omrop Fryslân

Henk de Jong van de Noorderhaven wijst op de kwetsbaarheid van een aantal monumenten. Gebouwen uit de 18e en 17e eeuw hebben vaak maar een heel beperkt fundament. "Gevaar in de vorm van trillingen kan deze binnenstad niet gebruiken", zegt De Jong.

(Advertentie)
(Advertentie)