Minister stapt naar rechter vanwege politiestaking

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid stapt naar de rechter om de politieacties die voor dit weekeinde zijn aangekondigd, te laten afzwakken. Dat heeft het ministerie laten weten. Volgens Grapperhaus zorgen de acties voor 'onacceptabele risico's voor de openbare orde en veiligheid'.
© ANP
De bonden laten weten dat ze niet ingaan op het verzoek. "We zitten niet ver bij elkaar vandaan", zegt Anne Louwsma, die ook lid is van de politiebond. "Beide gaan wij voor de burger. Maar met de lijn die nu is opgezet, moet de politie zich terugtrekken uit de weken."
Anne Louwsma van de politievakbond
Alleen als er voor het weekeinde een cao-akkoord komt of wanneer de rechter de acties verbiedt, gaan de plannen van de bonden niet door. "Als de rechter zegt dat er eerst meer moet worden gesproken, vinden wij dat prima. Wij zitten ook niet te wachten op een conflict."
De acties houden in dat de politiebureaus gesloten zijn vanaf vrijdagmiddag. "De burgemeester kan op ons niet rekenen. Alleen als het compleet uit de hand loopt, kan hij bellen."