Leeuwarder stel moet 2,5 miljoen euro terugbetalen in witwaszaak Arville

11 sep 2018 - 14:59

Het veroordeelde Leeuwarder echtpaar in de zaak Arville heeft een betalingsverplichting van 2,5 miljoen euro opgelegd gekregen. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland dinsdag geoordeeld. Het Openbaar Ministerie wilde vijftien miljoen euro verhalen op de man en vrouw, dat bedrag is ook vastgesteld door de Noordelijke Fraudekamer, maar er was al voor ruim dertien miljoen euro aan bezittingen van het stel afgenomen. Van de 2,5 miljoen euro komt er 1,9 miljoen voor rekening van de 52-jarige Leeuwarder. Zijn vrouw moet 600.000 euro betalen.

Rechter - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

De man werd afgelopen jaar veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij werd beschuldigd van het witwassen van geld, handel in drugs en wapenbezit. Zijn vrouw kreeg twee jaar cel. Het stel werd in mei 2014 aangehouden en er werd toen al voor miljoenen euro's in beslag genomen. Ze woonden in een luxe villa in Leeuwarden en vielen op bij de instanties door hun buitensporige levensstijl.

Dochter

Ook de 28-jarige dochter van het echtpaar was bij deze zaak betrokken. Zij heeft ruim een ton verdiend op illegale wijze. Ze kreeg geen straf opgelegd, maar er werd wel een betalingsregeling met haar getroffen. Een 38-jarige man uit Leeuwarden, die als rechterhand van de Leeuwarder werd gezien, kreeg een gevangenisstraf van vijftien maanden voorwaardelijk opgelegd.

De zaak Arville is het grootste afpakresultaat in een witwaszaak in Noord-Nederland tot nu toe. Bij politie-invallen in drie plaatsen, Leeuwarden, Assen en Gasteren, werd in mei 2014 een bedrag van 4,4 miljoen euro cash in beslag genomen. Verder werd er beslag gelegd op een woning, een loods, auto's en luxegoederen als kleding en juwelen. De partij cocaïne, waar de man ruim negen miljoen euro voor betaalde, werd ook ingenomen en vernietigd.

Bij de bestrijding van de witwascriminaliteit is het doel van politie en justitie om zoveel mogelijk bezit van criminelen af te pakken.

(Advertentie)
(Advertentie)