Jaap de Hoop Scheffer opent academisch jaar Leeuwarden

De Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân opent donderdag het Academisch Jaar in Leeuwarden. Dat doet hij met de Gemma Frisius-lezing die dit jaar wordt verzorgd door Jaap de Hoop Scheffer. Dat is tevens de start van Campus Fryslân, de elfde faculteit van de RUG.
Jaap de Hoop Scheffer © ANP
De Friese faculteit van de universiteit in Groningen begint dit jaar met twee eigen studies: de bachelor Global Responsibility & Leadership van het University College Fryslân en de master Sustainable Entrepreneurship. De Hoop Scheffer is ambassadeur het University College Fryslân.

Fryslân in internationale context

In de lezing zal De Hoop Scheffer spreken over internationale relaties, ook met betrekking tot de Friese regio. De Hoop Scheffer was in het verleden minister van Buitenlandse Zaken en secretaris-generaal van de NAVO.
In Groningen had de opening van het Academisch Jaar ook een Friese connectie.
De lezing is genoemd naar Gemma Frisius, een Dokkumer arts, wiskundige, cartograaf en filosoof uit de zestiende eeuw. Hij studeerde onder andere wiskunde en astronomie aan de Universiteit Leuven is. Frisius was de eerste wetenschapper die de driehoeksmeting beschreef (1533), gebaseerd op de eigenschap dat een driehoek volledig wordt bepaald door één zijde en de aanliggende hoeken. Deze methode wordt nog steeds gebruikt in de landmeetkunde.