Hinke Schokker snelste over 100 kilometer: "Ik had nooit gedacht dat ik hem zou uitlopen"

10 sep 2018 - 13:24

Nog nooit had ze zolang gerend, maar zondag was Hinke Schokker (34 jaar) uit Eastermar de snelste bij de Run van Winschoten, een wedstrijd over 100 kilometer. Ze had 8 uur en 34 seconden nodig en was daarmee ruim drie kwartier sneller dan de nummer twee bij de vrouwen.

Foto: De Vries Media

Hinke Schokker is nog maar twee jaar serieus aan het hardlopen. "Op mijn 30e ben ik wat voor mezelf begonnen, ik wilde iets aan mijn conditie doen. Later werd het serieuzer en ben ik met wedstrijden begonnen," vertelt de klinisch fysicus in opleiding in het UMCG in Groningen. "Het was niet de bedoeling om aan deze wedstrijd mee te doen, ik had een schema voor een marathon. Maar ik wil elk weekend een wedstrijd lopen en zag een paar weken geleden op een website dat deze wedstrijd er was. Het leek me leuk om mee te doen, maar heb niet getraind voor de honderd kilometer."

"Ik maakte me niet druk"

In eerdere wedstrijden was 30 kilometer haar langste afstand en één keer heeft ze 41 kilometer gelopen. Dat ze nu zomaar 60 kilometer verder kon rennen, verbaast haarzelf ook. "Ik had er geen voorstelling van en maakte me ook niet druk. Ik stond er neutraal in, het was niet belangrijk. Ik had helemaal nooit gedacht dat ik hem zou uitlopen. Sterker nog, ik had nooit gedacht dat ik zou winnen," zegt ze laconiek. Na de wedstrijd had ze alleen last van wat stijve benen.

Foto: Hinke Schokker

De Nederlandse titel was echter niet voor Schokker, omdat ze geen wedstrijdlicentie had. "Er was wel een wedstrijdlicentie aangevraagd, maar blijkbaar is dat niet goed gegaan. Wat er mis is gegaan, weet ik niet, maar ik vond dat ook niet erg. Het hoeft om mij niet te worden teruggedraaid, dat is ook raar voor de anderen. Ik wil er geen kwestie van maken. De organisatie heeft me gevraagd volgend jaar weer mee te doen."

Hoe no verder? "Ik wil gewoon elke week een wedstrijd lopen, vind wedstrijden ook leuk, het sociale gebeuren eromheen. En zo'n uitslag motiveert wel extra."

Hinke Schokker yn de studio - Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets
(Advertentie)
(Advertentie)